Categories Nagrade i priznanja

Иванов пјеснички узлет на конкурсу ,,Рашин шешир“

Пјеснички конкурс на тему ,,Не дирај ми снове“ је завршен. Жири у саставу Тоде Николетић, предсједник Жирија, Слободан Станишић, писац и Миливој Бајшански, професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, похвалио је пјесму ученика 8/б разреда ОШ ,,Илија Кишић“. Пред Жиријем се нашло више од 500 пјесама младих аутора из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, Републике Хрватске, Републике Словеније и Републике Аустрије.

По ријечима Тоде Николетића умјетничка вриједност пјесама била је на високом нивоу, што је Жирију представљало изазов у одабиру.

Сигурна сам да би се пјесма Ивана Миловића допала и Раши Попову у чију се част  организује и пјеснички конкурс ,,Рашин шешир“ у његовом родном Мокрину. Ове године тема конкурса је ,,Не дирај ми снове“, а Иван сања о љубави, том инспиративном и највжнијем осјећању, сања са дозом хумора и самоироније, а притом му не умањује ни снагу, ни значај. Атмосфери пјесме доприносе језик и десетерачки стих који стварају посебан читалачки угођај. И мотивска структура пјесме је несвакидашња, те нас истовремено враћа и у народну поезију и у период књижевног романтизма. О томе свједоче и почетни стихови: ,,Сањам тебе, моја драга, мила/ Како летиш, како имаш крила./ Надлећеш ме, изнад мене слећеш/ Не грлиш ме, нег само пролећеш.“ Пјесма и завршава у шаљивом тону: ,,Пробуди ме лавеж од керова./ Пробудих се и нестаде снова./ А наставак, очекујем, жудим,/ И размишљам што ће даље бити./ Гледам кера и погледом зборим:/ Не дирај ми снове, душу да одморим.“/

Иван Миловић и његова менторка Тамара Комар позвани су на завршну свечаност која ће се одржати 26. јуна 2024. у Мокрину.

                                                                                                                                               Тамара Комар