ЈОВАНА И КАТАРИНА У КРАЉЕВСТВУ БИЈЕЛИХ РАДА

Међународни књижевни конкурс ,,Краљевство Бијелих рада“ има за циљ да подстакне, уважи и његује дјечије литерарно стваралаштво. Ове је године на адресу организатора НВО Стихом говорим, стигло је више од седамсто радова, а о томе Слободан Зоран Обрадовић каже: ,,Велики број приспјелих радова и њихов квалитет су омогућили да се у Краљевству Бијелих рада, краљевству поезије, за 2020/’21. годину, изаберу принцезе и принчеви, који су се по оцјени жирија, својим квалитетом за нијансу издвојили од других радова. Наравно, ријеч је о субјективној процјени жирија, то не умаљује значај  љепоту других приспјелих радова и могуће је да би неки други жири, на другачији начин вредновао пјесме.“

На овогодишњи конкурс радове су слали ученици из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Њемачке и државе домаћина – Црне Горе. Жири је радио у саставу Соња Миловановић – професорица, Слободан Зоран Обрадовић – књижевник и идејни творац Фестивала и предсједница жирија Наташа Андрић – књижевница и професорица српског језика. Радови су оцјењивани оцјенама од 1 до 10, а након сабирања оцјена свих чланова жирија, одређен је пласман и одабрани најбољи радови ученика. Међу награђенима су двије ученице ОШ,,Илија Кишић“, обје добитнице треће награде жирија – Катарина Ђуришић VIIIб, чија је менторка Рајана Врбњак и Јована Поткоњак IXa, чија је менторка Тамара Комар.

Зборник најбољих дјечијих радова достављених на конкурс за 2020/’21. који ће бити промовисан 10. маја у Бијелом Пољу, већ је стигао на адесу ОШ,,Илија Кишић“. У њему су и пјесме наших награђених ученица – ,,Имам право“ и ,,Посланица“. У пјесми ,,Имамо право“ Катарина Ђуришић се обраћа одраслима и из угла дјетета тражећи разумијевање и уважавање који су неопходни за срећно дјетињство: ,,Ставите осмијех на лице дјечије/помислите на веселе окице нечије“. Пјесма Јоване Поткоњак већ својим називом ,, Посланица“, наговјештава другачији тон – дубок и рефлексивни. Упркос младости, или баш захваљујући њој, Јована је лирски заокупљена суштинским животним вриједностима, јер  ,, од успјеха, оцјена, занимања/ важнија су нека крупна питања“.

Искрене честитке и младим ауторима чији су радови својим квалитетом заслужили да се нађу у Зборнику, и организатору Фестивала ,,Краљевство Бијелих рада“ који им је пружио прилику да се пре дставе широј читалачкој публици.

                                                                                                                                           Тамара Комар