Međunarodna šahovska pobjeda Mihaila Pušare i ekipni uspjeh zeleničkih šahista

Na Dječijem međunarodnom šahovskom onlajn prvenstvu ,,Putevi prijateljstva” koji je održan preko internet platforme Chess king pobijedio je učenik JUOŠ ,,Ilija Kišić’’, Mihailo Pušara. Turnir je održan 24. oktobra, sa početkom u 10 sati. Učestvovalo 60 igrača do 14 godina starosti iz šahovskih klubova i školskih šahovskih sekcija iz više gradova Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Šahovski mentor Mihaila Pušare, profesor Goran Tomić koji decenijama populariše ovu drevnu igru, a i sam uspješan igrač, ovako je prokomentarisao pobjedu svog učenika:,, Mihailo je pobijedio postignuvši ,,fišerovski rezultat” sa 7 pobjeda, ostavivši drugoplasiranog Nikolu Leskovca iz ŠK ,,Bubamara’’ iz Novog Sada čitav poen iza sebe. Treća je bila Alina Morozjok iz ruskog grada Batajska – ŠK ,,Rjacarj’’, sa 5,5 poena.
Tempo igre je bio 5 minuta po igraču plus 3 sekunde dodatka po potezu.’’

Goran Tomić nam je kazao i sljedeće: ,,Turnir je organizovan u čast 29. godišnjice Šahovske unije Republike Srpske.
U ekipi iz Osnovne škole ,,Ilija Kišić” igrala su još dvojica šahista, Ivan Medenica i Alen Šukurica, a zelenička ekipa je među 12 ekipa, osvojila solidno četvrto mjesto.

Prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji osvojila je ruska ekipa ŠK ,,Rjacarj”,  drugo i treće mjesto dijele ŠK ,,Skakač1’’ i ,,Gambit’’ iz Banja Luke.

 

                                                                                                                                                  Tamara Komar