Categories Obilježili smo

Дан дјечије књиге

 

Други април је важан датум! То је дан када се родио писац без чијих бајки дјетињство не би било исто, јер оне су штиво уз које се расте, одраста и одрасте(?). Дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, обиљежава се од 1967. широм свијета као Дан дјечије књиге с циљем да се укаже на њен значај,  да се подстакне љубав према литератури, љубав коју би требало развијати од најранијег дјетињства. Улога одраслих је ту пресудна, јер дијете  језик прво учи слушањем, а од свих језика најљепши је језик књижевности.  Дјечија књижевност је важна и дјечији писци су озбиљни писци и дјеца су  захтијевна слушалачка, а касније и читалачка публика која не пристаје на дјетињасте садржаје. Да је то заиста тако, потврђују и Андерсенове приче  Дјевојчица са шибицама, Принцеза на зрну грашка, Мала Сирена, Снијежна Краљица, Ружно Паче, Царево ново одијело…

Андерсен и читаоци су на истој страни, без изузетка, у свим временима, па и у нашем, они знају да зло постоји и да га је могуће савладати. Уосталом, сви знамо да добро на крају побиједи!

Срећан вам  Дан дјечије књиге, драги читаоци. Није мала ствар бити читалац. Од добрих читалаца постају добри људи. Ми вам поклањамо електронску књигу под насловом ,,Са књигама се расте“  коју су написали ученици VII и IX разреда. Они пишу о свом уласку у магични свијет библиотеке – реалне или измаштане, пишу и о књигама – најбољим и најпоузданијим путоказима кроз живот у који су закорачили. У е-књизи која је пред вама налази се и другонаграђени рад са литерарног конкурса ,,Библиотека-жељотека“ Дечијег одељења Библиотеке града Београда ,,Чика Јова Змај“ чија је ауторка ученица IXб, Јелена Радоњић.

Тамара Комар