Categories Obilježili smo

Dani medijske pismenosti

Dani medijske pismenosti u OŠ ,,Ilija Kišić“ su obilježeni od 24. do 30. aprila 2023. Radionice za učenike VII i IX razreda vodila je Tamara Komar, trenerica medijske pismenosti Instituta za medije CG. Cilj radionica bio je podizanje svijesti o važnosti medijske pismenosti i kritčkog razmišljanja o medijskim sadržajima, kao i upoznavanje učenika/ca VII razreda sa mogućnošću izbora predmeta medijska pismenost koji će se od sledeće šk. godine izučavati i u našim osnovnim školama.

Radionice za VII razred ,,Moje medijsko okruženje i ja“ osvijetlile su pojam medija, virtuelne stvarnosti, važnosti odgovornog ponašanja na društvenim mrežama i osvrtima na primjere govora mržnje.

,,Budi u ravnoteži“ zajedničko je ime radionica za učenike/ce IX razreda baziranih na slici o sebi – vanjsko i unutrašnje ja, odnos autentičnog i virtuelnog ja, doživljaj sopstvenog tijela, procjena virtuelnih odnosa sa drugima, uticaj društvenih mreža na samopoštovanje, a polemika na temu ,,Odnosi i prijateljstva online i offline“ završila je aktivnošću ,,Kako da postupim?“.

Radionice su pokazale da učenici/ce uočavaju štetni uticaj medija, ali uviđaju i njihove prednosti, ispoljavajući veliko interesovanje za medijsko opismenjavanje na način koji je primjeren njihovom uzrastu i u skladu sa vremenom u kojem žive.

                                                                                                                                              T.K.