Categories Obilježili smo

Nedjelja globalnog obrazovanja

U okviru časa odjeljenjske zajednice obiljezili smo Nedjelju globalnog obrazovanja (13.11. – 17. 11. 2023.)

Radionica 1

Učenici su dobili zadatak da u roku od minut – dva osmisle asocijacije na riječi „dijete“ i „prava djeteta“.

„Dijete je osoba ishod 18 godina“, sjetili su se učenog od prošle godine. Kao takvom, nejakom i nesamostalnom, garantuju mu se prava Konvencijom UN od 1989.

Učenici su potom nizali prava jedno za drugim: pravo na ime, na zivot sa svojim roditeljima, na slobodu misljenja, na zastitu od nasilja…

Složili smo se da su sva od pomenutih vrlo značajna.

Objašnjavam da se ova sedmica u svijetu obiljezava kao Nedjelja globalnog obrazovanja (13. 11. – 17. 11. 2023.). Nedjelja kojom se promovišu osnovne potrebe, tekovine društva, prije svega djece: obrazovanje (a time i smanjenje siromaštva), lijecenje, mir…

Lijepim plakate sa data tri prava na tabli. Učenici dodaju već unaprijed pripremljene ilustracije. Komentarisu prava uz zajednički zaključak da su oni srećna djeca jer im ova prava nisu povrijedjena.

Kratka priča koju osmislih:

„Negdje tamo, ne tako daleko a opet ne ni blizu, djeca su pod naletom strahota rata. Tamo nebo nije plavo. Njime ne lete naše, već olovne „ptice“. Tamo se ne grade domovi već se isti ruše. Smijeh je zamijenio vapaj. Umjesto tišine tamo vlada buka. Noć zamjenjuje dan. Ne rade škole, prodavnice… Bolnice prepune.“

Djaci zamišljeni… Komentari se nižu. Zaključak jednoglasan: „Šaljemo pozitivnu energiju i molitvu uz želju da svi vršnjaci ovoga svijeta žive u miru i blagostanju jer to svojim postojanjem zaslužuju“.

Tri učenika na tabli lijepe kartone i sklapaju riječ čarobnu MIR.

Dva učenika lijepe na tabli unaprijed pripremljen plakat sa sloganom Nedelje globalnog obrazovanja „Mir za planetu, planeta mira“.

Radni zadatak „Moj doprinos i moja podrška“

Svaki učenik dobija papir formata A 4 sa odstampanom praznom zastavom jedne države svijeta. Koristi zajednički odjeljenjski atlas svijeta i boji dobijenu zastavu. Obojene zastave lijepi na tabli jednu do druge. Medju njima: Venecuela, Alžir, Danska, Australija, Monako, Palestina, Južnoafrička Republika, Ukrajina, Njemacka, Čile, Holandija, Kanada, Kina, Indija, Kuvajt, SAD, Pakistan, Kostarika, Turska… Dodjeljujuci golubove mira državama koje su trenutno najviše pogođene ratom, šaljemo molitvu za spas i vladavinu tolerancije i mira.

Radionica „Moje želje“

Shvatanje da imamo lične i univerzalne želje. Univerzalne su one koje se odnose na mnogo ljudi širom planete. U tri grupe učenici ilustruju i promovišu globalne želje: iskorijevanje siromaštva, uspostavljanje vladavine mira i poretka i pospjesivanje metoda lijecenja.

Završna aktivnost „Jedan covjek može pokrenuti svijet“

Upoznajemo poznatu djecu koja mijenjaju svijet na bolje:

– Malala iz Pakistana, borac za obrazovanje žena,

– Ema sa Floride, borac za zabranu nošenja oružja u školama,

– Greta iz Švedske, borac za klimatske promjene,

– Klaudet iz SAD, borac za prava crnaca,

– Luis iz SAD, borac za obrazovanje slabovide djece…

 

Goran Drobnjak, diplomirani učitelj iz Zelenike

Osnovna škola „Ilija Kišić“, Zelenika, Herceg Novi