Proslavljena mala matura

U subotu, 20. juna 2020. godine učenici IX razreda proslavili su uspješan završetak svog devetogodišnjeg školovanja u Gradskoj kafani. Sa njima su bili njihove odjeljenske starješine, Rajana Vrbnjak i Milivoje Pištalo, učiteljice Svetlana Burgijašev i Branka Todorović,  nastavnici, pedagogica Vjera Niković i direktorica Snežana Mirković koja im je uputila sledeće riječi:

,,Draga djeco,

Srećna sam jer ste vi srećni i želim da takvi i ostanete. Trudite se da sanjate, želite, volite i da svoje ideje ostvarujete. Iako nekada ne bude išlo sve po planu, ne dozvolite da odmah odustanete i da se sa neuspjemoh pomirite. To mudri ljudi ne rade. Svakim danom budite bolji od sebe samih jer ćete sjutra biti bolji vašoj djeci i društvu kojem budete pripadali.Učite, usavršavajte se, idete, ali pametno, u korak s modernim i savremenim vremenom. Budite otvoreni za nova znanja, jer čovjek ne može spriječiti proces starenja, ali može proces zastarjevanja. Mladost je snaga svakog društva, a ona je sada u vašim rukama. Uzdignute, ali ne gorde glave, koračajte budućim stazama života, koje nekada neće biti blistave, biće nepredvidljive, ali  isto tako vjerujem da će više biti onih koje su obasjane uspjesima. Uživajte u malim stvarima koje će vas pripremiti za veća djela. Radujte se svakoj lasti koja nagovještava  proljeće, uživajte u mirisu ruže. Zapamtite da onaj koji nije srećan u kolibi, neće biti ni u palati. Poštujte vrijednosti koje naslijeđujete od svojih predaka, roditelja i nadograđujte ih za svoje potomke. Živite zdravo, odolijevajte porocima savremenog doba, mislite i promišljajte o svojim postupcima, budite svjesni uspjeha i posledice. Želim da se svi upišete u školu koju volite, a mi u Osnovnoj školi ,,Ilija Kišić“  pamtićemo vas kao jednu uspješnu generaciju, mudre i promišljene ljude koji su, uprkos nepredvidivom prekidu redovnog nastavnog procesa, ipak uspjeli da budu dobri, da na provjeri znanja pokažu svoju zrelost i odgovornost,pamtićemo vas kao generacju koja je uprkos iščekivanju sačuvala osmijeh. U tome je vaša ljepota. Jer kako naš pjesnik i najveći mislilac reče:

,,Ljepše stvari nema na svijetu

nego lice puno veselosti“

Zato uživajte u večerešnjoj zabavi. Ona je samo zbog vas.

Na kraju mi dozvolite da zahvalim i vašim učiteljima, nastavnicima i roditeljima koji su vas sve vrijeme školovanja pratili na putu obrazovanja i bili vam odana podrška i motivacija.

Dragi učenici, Večeras  če se zatvoriti jedna vrata, a već sjutra će se pred vama otvoriti nova iza kojih vas očekaju novi izazovi. S tim u vezi, želim vam srećan završetak osnovne škole i uspjeh u daljem školovanju.’’

Vanja Terzić, učenica IXa, zahvalila je nastavnicima na nesebičnoj podršci, obećala u ime svoje generacije da će se truditi da i dalje predstavljaju školu na najbolji način, ali i priznala:,,Ponosni smo, ali pomalo i tužni jer završavamo jedno poglavlje našeg života i školovanja.”

Katarina Jablan, učenica IXb, svojim je vršnjacima poželjela uspješan nastavak školovanja, a direktorici, pedagogici i nastavnicima uspješan rad i zaključila:,, Vjerovatno nećete naići na generaciju poput naše.’’