Categories Obilježili smo

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine drugog aprila, te je tim povodom u našoj  školi tokom prethodne sedmice organizovan niz aktivnosti, a sve u cilju podizanja svijesti o autizmu,  spriječavanju diskriminacije i promociji socijalne inkluzije. U OŠ „Ilija Kišić“ učenici sa autizmom se  edukuju shodno njihovim sposobnostima, kako u integrisanim odjeljenjima, tako i u inkluzivnoj nastavi, a  zaposleni se trude da im tokom čitave školske godine stvore stimulišuće okruženje i optimalne uslove za  razvoj i vaspitno-obrazovni proces, kako bi dostigli puni potencijal u odnosu na njihove sposobnosti.  Upravo organizacijom niza aktivnosti tokom čitave sedmice, ideja je bila da se prenese poruka da  budemo glasni o ovoj temi svaki dan, a ne samo drugog aprila.

Sedmica je započeta izvedbom predstave „Zašto skačem“ od strane učenika sedmog i osmog razreda,  kojoj su prisustvovali i učenici iz integrisanih odjeljenja. Zajedničkom saradnjom profesorice Tamare  Komar i asistentkinje Duške Krivokapić, adaptiran je tekst istoimene knjige, napisane od strane  autističnog dječaka koji opisuje kako autističan um misli, osjeća, posmatra i reaguje na način koji malo ko  od nas može da zamisli, a potom pretočen u kraći skeč, kako bi nam navedeno i približili. Potom je sa učenicima sedmog i osmog razreda, održana radionica u vidu diskusije na temu autizma, a  naglasak je bio na ličnom iskustvu učenika tipičnog razvoja u odnosu na učenike sa autizmom. Radionica  je vođena od strane defektologa škole, učenici su pokazali veliko interesovanje da razgovaraju na ovu  temu, iznosili su svoje mišljenje i postavljali veoma interesantna pitanja. Razgovaralo se o terminologiji  vezanoj za autizam i proces inkluzije, različitim sposobnostima koje oni uviđaju kod ovih učenika i  razlikama među njima, a samim tim i o njihovim očekivanjima vezanim za ove učenike što je dovelo do  upoznavanja sa pojmom pozitivne diskriminacije. Iznosili su svoja lična iskustva koja su stekli u kontaktu  sa ovim učenicima, prije svega u školskom okruženju, diskutovali o svom položaju u odnosu na ove  učenike, da bi na kraju razgovora dali predloge kakvu bi oni ulogu mogli imati u socijalnoj inkluziji i  obrazovanju njihovih vršnjaka sa autizmom.

Nakon toga, učenici sa posebnim obrazovnim potrebama su učestvovali na turniru u boćanju, zajedno sa svojim vršnjacima tipičnog razvoja. Turnir je održan u fiskulturnoj sali škole, a organizovan je od strane „Specijalne  olimpijade Crne Gore“.

Za kraj sedmice, učenici sa posebnim obrazovnim potrebama su zajedno sa defektolozima i asistentima  prošetali kroz hol škole u plavim majicama i za vrijeme odmora se družili sa svojim vršnjacima, dok je sa  razglasa puštana njihova omiljena muzika.

Sve prethodno navedeno pruža priliku široj društvenoj zajednici da različitosti prihvata i razumije, a ne  da iste predstavljaju barijeru. Bolje poznavanje i prihvatanje razlika među nama, pomaže nam da  bolje razumijemo i sebe i druge, što dalje otvara mogućnosti za razbijanje predrasuda i uspješniju  socijalnu inkluziju sve djece sa smetnjama u razvoju.

 

Aktiv defektologa