Categories Aktuelno

Savjet stručnjaka

Učenici VIII razreda u svojim domaćim zadacima koje su radili i u sveskama i na računaru objašnjavali su šta je savjet stručnjaka. Izdvojili sma zadatke Anastasije Komadine, Borisa Vasiljevića i Sofije Vujičić. Biće zanimljivo da ih pročitate.


Savjet stručnjaka

Savjet stručnjaka je tekst u kojem stručnjak ili specijalista za određenu oblast pismeno ili usmeno odgovara na pitanja čitalaca ili slušalaca ili daje uopštene savjete. Njihove savjete možemo naći u posebnim rubrikma časopisa, na radiju, televiziji… Savjet stručnjaka se sastoji iz dva dijela-pitanja i odgovora stručnjaka.

Da bi se znali nositi sa novom situacijom tokom pandemije korona virusa, preporučene mjere izolacije daju nam najbolje rezultate. Mjere izolacije donose promjene u svakodnevnom načinu života naših porodica, u radnim organizacijama i kolektivima. Prirodno je da svi osjećamo strah i uznemirenost, to je normalna reakcija na stanje krize i neizvjesnosti. Danas je glavna tema na radijima, televizijama, u novinama baš korona virus. Kako bi zaštitili sebe i druge, moramo pratiti savjete stručnjaka. Ljudi su društvena bića, pa nam je svima najteže pratiti prvo i osnovno pravilo, a to je držanje distance. Na našu sreću, tehnologija nam omogućava da se družimo sa našim bližnjima, a da i dalje budemo zdravi. Ukoliko idemo vani, važno je prekriti nos, usta i po mogućnosti oči. Važno je održavati higijenu, ali najpoželjnije je ostati kući i tako zaštititi sebe i druge. Izlaženjem van kuće izlažete se opasnosti. U svim ustanovama u kojima dolazi do kontakta više ljudi, obavezno je rastojanje. Te prostorije se moraju redovno provjetravati, čistiti i dezinfikovati. U ovakvim situacijama, naša podrška su stručnjaci koji nas obavještavaju o mjerama predostrožnosti. Jedno veliko hvala trebamo reći baš njima, koji nas obavještavaju o novostima vezanim za novi virus, doktoru Erakoviću, doktoru Kavariću, doktoru Konu…
Svima nam nedostaje opušten, siguran način života, ali u svemu što je loše postoji i ono dobro. Ranije nismo imali vremena za sve što nas je zanimalo. Sada možemo drugačije urediti način života, malo se više posvećujući sebi. Pročitajte knjigu koja vam se sviđa, pogledajte vaš omiljeni film. Prednost izolacije je što možete raditi sve što ste htjeli, ali na drugačiji način. Upoznaćete se sa drugim stranama tehnologije i stećićete nove radne navike. Odmorićete se od svakodnevne životne žurbe, a odmara se i naša planeta.
Sada se borimo sa najnemilosrdnijim neprijateljem. Ako se budemo pridržavali pravila i mjera izolacije, svi zajedno ćemo pobjediti. Slušajmo naše stručnjake i pobjedimo u ovoj borbi, jer su naši heroji upravo doktori koji nam svakodnevno pomažu i brinu o nama. Poslušaj savjete, pobjedi virus!

Sofija Vujičić VIIIa

Boris Vasiljević VIIIb