Првонаграђене на Школском литерарном конкурсу

Јована Поткоњак и Јована Дрекаловић

Прије неколико седмица устајали сте рано, одлазили у школу, дружили се са вршњацима, посјећивали родбину, одлазили на рођендане, славе, играли се у дворишту, шетали, тренирали… Промијенили сте навике! Гдје, како и с ким сада проводите вријеме? Чему се радујете? Што вам се некада подразумијевало, било обично чак и досадно, а сада вам недостаје?
O овим промјенама у свом свакодневном животу су писали ученици наше школе, из шестих и осмих разреда. Конкурс је објављен 11. и био отворен до 17. априла. Своје мисли и осјећања ученици су преточили у поезију и прозу. Било је веома духовитих, занимљивих и искрених радова, а неки од њих су се посебно истакли својим квалитетом.
Радове је оцјењивао ученички жири који је био потпуно самосталан у раду, а сатављен од наших осмака. Чланови жирија били су: Надежда Раичевић, Теодора Томановић, Борис Васиљевић и Софија Вујичић. Нису имали лак задатак! Заједнички су издвојили три прозна рада и три поетка остварења.
Одлучили су да је најбоља пјесма Јоване Поткоњак, ученице осмог разреда, Вук Апарац је освојио друго мјесто, а Мирјана Васиљевић треће. Ови ученици су приказали свој живот у вријеме изолације врло јасно, искрено и осјећајно. Јованини стихови су озбиљног тона имају јасну поруку и тјерају на размишљање, Вукови прожети тугом због губитка вољеног дједа коме је и посветио пјесму, а Мирјана ни у овој сасвим озбиљној ситуацији не може сакрити своју радост.
Квалитет три прозна рада која је жири издвојио готово је изједначен. Они на најљепши начин говоре о својим ауторима – Милици Радуловић којој ништа не успијева промаћи, Јовану Аврамовићу који је чак дозволио невидљивом непријатељу, корони, да каже оно што има у своју одбрану и Јовани Дрекаловић која је заслужила првo мјесто! У њиховим саставима уочава се искрена забринутост за судбину људи и свијета у којем живимо, зрелост да сагледају ситуацију у којој се налазе, али више од свега радује, да аутори излаз траже и виде у темељним људским вриједностима – љубави, разумијевању, несебичности, бризи о себи, другима и природи.
Првонаграђенима Јовани Поткоњак и Јовани Дрекаловић биће уручен роман наше суграђанке, Босиљке Пушић ,,Пета улица лево”.
Захваљујемо свим ученицима VI и VIII разреда који су писали за Конкурс и својим искреним ријечима осликали тренутке, дане и седмице живота који полако остаје иза нас.