Categories Čitalići Slider

Читалићи и Вук

Италијански књижевник Николо Томазео, рекао је да је Вук Стефановић Караџић обавио више посла од читаве једне академијe наука. Сакупљањем, сабирањем, класификовањем и штампањем народних умотворина  Вук је извршио културну револуцију која је народни језик увела у књиге.

Наравно, велики људи и пријатеље имају према себи. Тако је било и са Вуком, јер су га објављивањем својих дијела, 1847. године, на народном језику подржали Бранко Радичевић – ,,Песме“, Ђура Даничић – ,,Рат за српски језик и правопис“ и Петар Други Петровић Његош – ,,Горски вијенац“. Те исте године, коју сматрамо годином побједе Вукове реформе, објављен је и Вуков превод Новог завјета.

Вуков пут од самоуког чобана до почасног доктора Јесенског универзитета, прича је о одважности, истрајности и дослиједности, захваљујући којима он успијева у својој револуционарној намјери да реформише језик и писмо.

Ни болест, ни породичне трагедије (од 13-оро дјеце само га је двоје надживјело), ни оскудица која га је пратила као сијенка, нису га осујетили. Он је обиљежио епоху у којој је живио мијењајући ток наше културне историје снагом једног револуционара и уобразиљом једног умјетника.

Читалићи из ОШ ,,Илија Кишић“ обиљежили су Вукову недјељу и показали да су много нових чињеница сазнали и научили о нашој историји, језику, обичајима, народној књижевности… Они најуспјешнији су 15. новембра 2021.  награђени одласком у Градску библиотеку и читаоницу Херцег Нови.

Читалићима се прво обратила и пожељела им добродошлицу директорица Јасна Маслан, а кроз Вуков живот ријечју и сликом водила их је библиотекарка Јелена Ђоновић и њена асистенткиња Анастасија Оровић. Након добро осмишљеног, интерактивног и зналачки вођеног приказа најважнијих тренутака Вуковог живота, услиједила је изложба Вукових сабраних дијела, али и дијела о Вуку Стефановићу Караџићу међу којима је било и раритетних издања. Програм је завршен пјесмом ,,Пјевам дању, пјевам ноћу“ Бранка Радичевића посвећеној Вуковој ћерки Мини Караџић коју изводи Здравко Чолић.

                           Тамара Комар