Categories Aktivnosti Slider

Јавни час ,,На Змајевим крилима“

У Основној школи ,,Илија Кишић“, 5. децембра 2023. године, обиљежено је 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, јавним часом под називом ,,На Змајевим крилима“ који су, као и истоимену PowerPoint презентацију припремиле наставнице Станка Кривокапић и Тамара Комар. Летом за који је заслужан змај међу пјесницима, али и змај међу људима – Јован Јовановић, управљали су Милош Богдановић и Марко Томић, ученици 9.б.

Змајеву поезију рецитовали су ученици првог разреда, Теодора Милошевић, Милан Скочајић и Владана Мујић. Изложбу цртежа најмлађих ученика школе ,,Нацртајмо Змајеве стихове“, припремиле су Светлана Бургијашев, Ана Николић и Пава Јањић.

Група ученика присутне је насмијала афоризмима. На конкурсу за најбољи афоризам дјечијег листа ,,Невен“ који данас излази у Новом Саду, а основао га је Јован Јовановић Змај 1880. године, побиједио је афоризам ученика 6.а Вељка Каљевића, а похваљени су афоризми његових другарица из одјељења, Анђеле Сикимић и Ксеније Песторић, као и  Марије Шаровић из 8.а.

Читани су  литерарни радови који су за наслов имали Змајеве стихове и били запажени на конкурсима расписаним у част обиљежавања 190 година од пјесниковог рођења. Награђену кратку причу на конкурсу Библиотеке града Београда, Дечијег оделења ,,Змај“, Алексе Радуловића, ученика 8.а ,,Ми идемо на далеке путе“, читала је ученица 8.а,  Николина Меденица. Међународни фестивал дечијег стваралаштва ,,Желим да будем дете“ додијелио је другу награду Нађи Сикимић из 8.а за рад на тему ,,Ала је леп овај свет“. Нађа је била и гошћа Фестивала и тамо представила себе, своју школу, град и државу, а присутнима су приказане  фотографије Нађиног наступа и дружења са дјецом нашег региона у Крагујевцу.

Игроказ ,,Измишљени интервју са Змајем“, публици је кроз зналачки вођен дијалог скренуо пажњу на најважније Змајеве животне и стваралачке тренутке. Извели су га ауторка Марија Шаровић и Иван Миловић, ученици 8. разреда.

Књиге Јована Јовановића Змаја и о Змају у фонду Градске библиотеке и читаонице Херцег Новог, представила је библиотекарка те установе, Бојана Вучуровић. Бојана нам у име Градске  библиотеке и читаонице на поклон донијела и двије  Змајеве књиге и довела још двије гошће, Бранку Банићевић, библиотекарку Основне школе ,,Дашо Павичић“ и новинарку РТХН Славицу Милетић.

Гост јавног часа, преко Зум апликације, био је дјечији пјесник Александар Јањушевић. Он је прво говорио о себи као читаоцу и поштоваоцу Змајеве поезије, а онда испричао мање познате анегдоте из Змајевог живота.

Час је завршио пјесмом ,,П(ј)есмо моја“, чији је текстописац Јован Јовановић Змај, композитор Корнелије Ковач, а пјева је Здравко Чолић.

                                                                                                                                                            Т.К.