Categories Nagrade i priznanja

Интервју са Михаилом Пушаром

Непосредни повод за разговор са Михаилом Пушаром, учеником 9.а, је Оmладинско првенство Црне Горе које се играло у Подгорици у конкуренцији 35 шахиста. На подгоричком турниру, наш Михаило је био право изненађење, јер је освојио треће мјесто у узрасту до 20 година.

 

Михаило, зашто баш шах, а не рецимо нешто комерцијалније попут фудбала, кошраке, ватерпола?

 

Док сам био млађи имао сам више ваншколских активности, нпр. свирао сам клавир, чешће сам ишао на тренинге кошарке, више се дружио са пријатељима по школском дворишту. Али, касније, имао  сам мање времена за те активности, па сам морао да одбацујем јако драге ствари. Прво је био клавир, затим дружење са другарима и на крају сам имао тешку одлуку да бирам између кошарке и шаха. Преовладао је шах, јер сам у њему имао веће успјехе. Међутим, прави шахисти не могу без физичке активности, па се трудим да тренирам кошарку што је чешће могуће.

 

 Када си први пут заиграо шах, и ко ти је помогао да учиниш прве шаховске потезе?

 

Први пут сам заиграо шах у својој петој години, када ме је моја старија сестра Јована научила да помјерам фигуре, а затим сам у првом разреду ОШ ,,Илија Кишић” кренуо на шаховску секцију коју води ФИДЕ мајстор, Горан Томић.

 

Који шахиста је највише утицао на твој шаховски стил? Ко ти је узор?

 

Разни шахисти су утицали на мој стил игре, али, након неког времена схватио сам да морам да будем спреман у свим стиловима игре, без обзира да ли је позиција била статична или динамична. Тешко ми је да кажем ко ми је узор, јер има више шахиста које цијеним као играче, на пример: тренутни свјетски првак Магнус Карлсен, затим млади индијски велемајстори Rameshbabu Praggnanandhaa и Gukesh Dommaraju.

 

Што сматраш својим највећим и најзначајнијим шаховским успјесима?

 

Има их доста… За своје највеће шаховске успјехе сматрам турнир који сам играо у Петровцу прошле године, то је био Европски школски турнир гдје сам освојио пехар и медаљу у категорији до 13 година, затим сам добар успјех остварио и на ФИДЕ мајсторском турниру који се играо у Ђеновићима, гдје сам освојио треће мјесто и 140 ФИДЕ рејтинг поена. И за крај, моја најдража награда је када сам освојио треће мјесто на Омладинском првенству Црне Горе које се играло крајем августа ове, 2022.  године, у изузетној конкуренцији шахиста до 20 година.

 

Постоји ли неки занимљив догађај или анегдота са шаховских путовања?

 

Има…. На примјер, када сам се спријатељио са младим индијским шахистом Avyay Gargom на међународном турниру Open Paraćin B, који се играо до 2100 ФИДЕ рејтинг поена.

 

Имаш ли предлог за популаризацију шаха?

 

Мој предлог за популаризацију шаха је да се  у свакој школи држи шаховска секција и да се одржавају турнири. Исто тако, сматрам да би било добро да постоје неки шаховски ТВ канали и то би у многоме популаризовало шах међу младима.

                                                                                                            Милица Радуловић 9.а