ИЗВЈЕШТАЈ О СВЕТОСАВСКОМ КОНКУРСУ 2020-2021.г.

На конкурс који СПКД „Просвјета“ Херцег Нови расписује крајем сваке године у част Светог Саве, стигло укупно 46 радова, од чега 26 прозних и 20 поетских. Дјеца су писала на теме„Чујем светосавска звона“ и „Уз Светог Саву у царству небеском“.
Учествовало је осам школа из Боке которске; „Народни херој Саво Илић“ из Доброте, „Никола Ђурковић“ из Радановића, „Вељко Дробњаковић“ из Рисна, „Мирко Срзентић“ из Петровца, „Драго Миловић“ из Тивта, „Орјенски батаљон“ из Бијеле, „Илија Кишић“ из Зеленике и „Дашо Павичић“ из Херцег Новог.
Ове године је стигао до сада највећи број радова и најбољи квалитет литерарних састава, уз примјетно побољшање правописа српскога језика.
У писменим саставима се примјећује да су дјеца кроз претходне године усвојила основна знања о Светом Сави и да се литерарно тежиште помјерило са биографских података ка ширим, слободнијим темама.
По мишљењу трочланог жирија у саставу Никола Маловић – књижевник, Јелена Ђоновић – професор српског језика и књижевности и Снежана Вукићевић Чворо – књижевник и писац за дјецу, најбољи прозни рад су написали Анђела Вуловић, ђак осмог разреда ОШ „Вељко Дробњаковић“ из Рисна и Немања Мотика, ђак осмог разреда ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике.
Са истим бројем бодова слиједе:
Наталија Смоља, осми разред, ОШ „Орјенски батаљон“, Бијела
Никола Ковач, девети разред, ОШ “Народни херој Саво Илић“,Доброта
Дарија Губернић, седми разред, ОШ “Вељко Дробњаковић“, Рисан
Милица Радуловић, седми разред ОШ „Илија Кишић“, Зеленика

Најбољу пјесму је написала Милица Ковач, ђак шестог разреда ОШ „Народни херој Саво Илић“ из Доброте
Са истим бројем бодова слиједе:
Алекса Радуловић, пети разред, ОШ „илија Кишић“, Зеленика
Лана Милиша, шести разред, ОШ „Орјенски батаљон“, Бијела