Categories Nagrade i priznanja

NA ŠANTIĆEVOM FESTIVALU DJECE PJESNIKA NAGRAĐENA MIA JANČIĆ

Na 11. Šantićevom festivalu djece pjesnika koji organizuje SPKD „Prosvjeta“ iz Mostara, Mia Jančić učenica VIII razreda OŠ“ Ilija Kišić“ iz Zelenike, pjesmom Pero Ane Frank,  zainteresovala je stručni žiri koji je uvrstio među finaliste festivala. Na finalnoj večeri održanoj 27. maja, Mia je dobila nagradu za pjesmu sa najboljom porukom čovječanstvu. Njena mentorka je  profesorica Rajana Vrbnjak.

Organizator Festivala Goran Kosanić, rekao nam je da su svi finalisti izuzetni talenti i da nije bilo lako izabrati najbolje među njima. U žiriju su bili Senka Marić, Božo Kijac i Aldina Medija koji su imali pune ruke posla jer je na literarni konkurs stiglo je preko 2000 radova, a učestvovala su djeca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i prvi put djeca iz Turske.

Finalnoj večeri prethodilo je niz aktivnosti. Učesnici su mogli da saznaju manje poznate pojedinosti iz života i djela Alekse Šantića, posjetili su pjesnikov grob, u parku Alekse Šantića govorili su svoje stihove, a zatim je organizovan i takmičarski dio.

Tokom dvodnevnog druženja, djeca su imala priliku da se bolje upoznaju, poslušaju stihove svojih vršnjaka, razmijene utiske i steknu nova prijateljstva.

Mostar je grad divnih domaćina, a učesnici Festivala pamtiće ih po lijepom dočeku i gostoprimstvu. Organizatori su se potrudili da Mostar ostane u srcima svih učesnika koji će maštati o nekom ponovnom druženju, na krilima poezije, Šantiću u čast.

 

                                                                                                                                            R. V.