Categories Nagrade i priznanja

Naši mladi umjetnici nagrađeni u Bijeloj

U subotu, 27. 4. 2024.god. u Domu kulture u Bijeloj, dodijeljene su nagrade najboljima na trećem po redu likovnom i literarnom konkursu koji je raspisala Kulturna mreža Bijela, a koji je posvećen preminuloj profesorki, književnici i kulturnoj radnici, Vinki Perišić Šarenac. Tema ovogodišnjeg konkursa je bila SANJAM, i pristiglo je mnogo likovnih i literarnih radova iz cijele Crne Gore.

Na naše zadovoljstvo, učenice OŠ „Ilija Kišić“ su osvojile četiri vrijedne nagrade – dvije likovne i dvije literarne u kategoriji starijih razreda. Što se likovnih nagrada tiče,  pohvaljujemo Anju Vuković koja je osvojila treću, kao i Mariju Šarović koja je osvojila drugu nagradu, obije učenice 8. razreda. Njihova mentorka je profesorka likovne kulture Ivana Vukčević, kojoj iskreno čestitamo!

Na literarnom konkursu, nagrađene su dvije učenice. Drugu nagradu je osvojila Nađa Živanović, učenica 8. raz. koju pohvaljujemo i čestitamo, kao i njenoj mentorki Tamari Komar.

Prvu nagradu je osvojila Anđela Banićević, učenica 7. raz koja zaslužuje svaku pohvalu i čestitke, kao i njena mentorka Zorica Marković.

Vjerujemo da će ova lijepa manifestacija i u narednim godinama okupljati i podsticati mlade likovne i književne talente naše škole na koje smo ponosni. Posebno je značajno to što je konkuras inspirisan i organizovan u čast naše drage koleginice Vinke…

 

                                                                                                Zorica Marković

 

             Најљепше сањају Анђелка и Нађа

Културна мрежа Бијела, у складу са својим именом, подстиче ученике основних и средњих школа да стварају, а истовремено његује и културу сјећања. Овогодишњи литерарни и ликовни конкурс под називом ,,Сањам”, Културна мрежа је посветила успомени на  награђивану пјесникињу која је оставила видљив траг у нашој савременој поезији, дугогодишњу професорицу ОШ ,,Орјенски батаљон” која је утицала на одрастање генерација бијељанских ученика, али и на културну климу Боке, Црне Горе и региона – успомени на Винку Перишић Шаренац.

На Трећем бијељанском књижевном прољећу, у Дому културе, у суботу 27.4.2024, у организацији Културне мреже Бијела, одржано је завршно вече, са богатим културно умјетничким програмом, на којем су додијељене награде учесницима ликовног и литерарног конкурса. Међу младим литератама основних школа, по мишљењу стручног жирија, најљепше су сањале ученице ОШ ,,Илија Кишић”, Анђелка Банићевић, ученица 7/б, и Нађа Живановић, ученица 8/а. Њихове менторке су Зорица Марковић и Тамара Комар.

Првонаграђена, Анђелка Банићевић каже: ,,Ова награда ми пуно значи и веома сам задовољна. Имала сам трему када сам се попела на бину да примим награду и читам рад, али сам успјела да превазиђем страх. Јако је битно да и када порастемо не престанемо да сањамо.”

Публика у Дому културе аплаузом је наградила и другонаграђени рад који је прочитала његова ауторка Нађа Живановић. Присутни су Нађу пратили док лети на крилима једнорога и на свом узбудљивом путовању стиже до Африке, а пустињски вјетар јој у руке доноси папир са цртежом Малог Принца. Нађу ће њена уобразиља одвести даље, јер снови, нарочито дјечији, немају никаквих ограничења.

 

                                                                                                                                 Тамара Комар