Categories Nagrade i priznanja

Putovanje u pjesmu

Za svako se putovanje treba pripremiti, ali je za ovo bila potrebna posebna pažnja. Pored kofera, sendviča i vode, trebalo je spremiti i stihove, strofe, rime… dobro raspoloženje je već bilo tu. Ono što je podstaklo ovo putovanje je plasman u finale  Međunarodnog festivala dječije poezije “Dječije carstvo”. Na ovo finale su se pored Vesne Vučurovic, učenice VIIb naše škole, plasirale i dvije djevojčice iz Osnovne škole “ Milan Vuković”, Elena Vuković I Irina Bašić, koje su bile u pratnji koleginice Dijane Grbić. Putovanje je bilo moguće zahvaljujući saradnji dviju škola, kao i Sekretarijatu za kulturu Opštine Herceg Novi, kojima se ovim putem srdačno zahvaljujemo. Iz Herceg Novog nas je ispratilo blistavo more i vedro nebo, koje nas je pratilo čitavim putem.  Krajolik se mijenjao –  na blistavo primorje se nadovezala krševita Hercegovina, plodna dolina Neretve, a za njom ozelenjela i propupijela Bosna, a sve ispresijecane Plavom trakom – potokom ili rijekom – Trebišnjicom, Neretvom, Vrbasom… Pored bajkolike prirode, raspoloženje je obogaćivalo veselo i uzbudjeno čavrljanje mladih pjesnikinja koje su brzo sklopile prijateljstvo. To je svakako doprinijelo da ovo dugo putovanje proleti.

 

 

 

 

 

Po dolasku u Banja Luku, bilo nam je potrebno da protegnemo noge i malo upoznamo grad i zato smo na svečanu dodijelu nagrade Princeza Dječijeg festivala, koja je ove godine dodijeljena Mirjani Bulatoivić, uvaženoj pjesnikinji za djecu iz Beograda, krenule pješaka. Banja Luka je je u aprilsko predvečerje   grad za romantike koji miriše na lipe… Ovogodišnja manifestacija je osamnaesta po redu i prvi put je proglašena Princeza festivala, dok su svi prethodni laureati bili Prinčevi. Prvi među njima je bio Ljubivoje Ršumović,za kojim slijede Tode Nikoletić, Uroš Petrović i dr.  a među nagrađenima je i naš pjesnik, glumac i umjetnik, Dejan Đonović. Na svečanosti povodom proglašenja Princeze Festivala u prepunoj Vijećnici KC Banski dvor, učestvovali su Tode Nikoletić, Dušan Pop Đuđjev, Miroslav Kokošar, Goran Novakov, pjesnici za djecu, kao i učenici Muzičke škole i studenti Akademije dramskih umjetnosti.

Na svečanoj večeri organizovanoj nakon dodijele, uz muziku, djeca su se družila, razmjenjivala iskustva, slušala eminentne pjesnike koji govore svoje stihove, ali i sami recitovali. Naša Vesna je govorila svoju pjesmu “Moja sestra” i dobila gromoglasan aplauz.

Sutradan se u Gradskom pozorištu “Jazavac” okupila elita regionalih mladih pjesnika. Na Festival je prispijelo 4000 radova, koje je napisalo 3000 učesnika, svrstanih u dvije kategorije – mlađu i stariju uzrasnu grupu. Mladi stvaraoci su redom govorili svoje stihove sa kojima su ušli u finale a stručni žiri u sastavu Tode Nikoletić, Dušan Pop Đurđev i Jovo Čulić je procijenio njihov rad i dodijelio nagrade. Uz prve tri nagrade, dodijeljene su i specijelne diplome “Ključar Djecijeg carstva”, koju je dobila i naša Vesna. Uz priznanje, učesnici i mentori su dobili i po primjerak Zbornika u kome su štampani svi stihovi ovogodišnjih finalista. Ovo je posebna prilika  i velika je čast ući u finale ovakvog takmičenja, a nova poznanstva i druženje je ono što će pored časti i diploma ostati kao nešto neizbrisivo i najdragocjenije blago donijeto sa ovog putovanja.

 

 

 

Nakon proglašenja nagrađenih, vrijeme je bilo da krenemo kući. Umorne ali zadovoljne, poslale smo jedan pjesnički pozdrav Festivalu, Banja Luci, našim sjajnim domaćinima,  na čelu sa Slobodanom  Stošićem direktorom Festivala, koji je srce ove manifestacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovakvi susreti, pjesnički festivali, otvaraju vrata talentovanim učenicima, omogućavaju mladim umjetnicima da istraže svoje potencijale, da čuju druge kako razmišljaju, kako osjećaju, kako pjevaju. Oni su podsticajni, oni inspirišu i bude nadu da će Vesnin uspjeh motivisati ne samo nju da do sledeće godine jos više piše, već i druge naše učenike da se pjesnički ogledaju na narednom “Dječijem carstvu”.