Categories Obilježili smo

Обиљежили смо Међународни дан дјевојчица у ICT-у

 

Међународни дан дјевојчица у ICT-у се од 2011. у више од 170 земаља обиљежава последњег четвртка у априлу. Живимо у времену технолошке револуције која укида, али и ствара нова радна мјеста – дјеца данашњице радиће послове који у овом тренутку не постоје. УНИЦЕФ је Дан дјевојчица у ICT-у с циљем да код дјевојчица развије свијест о креирању не само сопствене, него и будућности друштва, а на томе смо се базирали и ми, у ОШ ,,Илија Кишић“, односно наша професорица информатике, Станка Кривокапић која је руководила свим активностима.

Дјевојчице су подстакнуте и охрабрене да закораче у свијет STEM образовања и почну размишљати о  ICT-у као важном дијелу своје професионалне будућности. Видео ученица Милице Свркоте и Ребеке Ђуричковић из 7.б под називом ,,Радост побједе“, чија је менторка Тамара Комар, и рад ученице Вере Миледина из 8.б, чија је менторка Станка Кривокапић, учествују на Такмичењу за најљепшу причу или видео на тему ,,Дјевојчице ће оснажити ICT будућност“.

Ученици  виших разреда припремили су презентацију из области програмирања за ученице нижих разреда као и задатке који су услиједили након презентације (MICRO:BIT, SCRETCH).

Након сјајне презентације и успјешно урађених задатака разговарало се о стереотипима и предрасудама када је избор занимања у питању, како би се  подстакла  интелектуална знатижеља и стваралачка жеља, развило самопоуздање ради активне улоге дјевојчица у друштву.

                                                                                                                               Тамара Комар