Categories Posjete

Dan posvećen kulturi i nauci

U okviru ovogodišnjeg Strip vikenda, organizovano je gostovanje čuvenog strip-ilustratora iz Italije Mila Manare. Njemu u čast je, u galeriji „Josip Bepo Benković“ priređena izložba njegovih originalnih radova, koju su naši učenici VIb i VIv razreda, zajedno sa svojim nastavnicama Biljanom Brajović i Zoricom Marković, imali priliku da posjete. Učenici su pažljivo odgledali radove i uzbudjeno otkrivali priče i poruke skrivene u ovim maestralnim ilustracijama.

Na kraju razgledanja, učenici su se upisali u Knjigu utisaka, gdje su iznijeli svoja zapažanja, ali i sami likovnim izrazom ostavili pečat u Galeriji.

Imajući u vidu da ih je u kasnijem terminu očekivala još jedna izložba, slobodno vrijeme su proveli u parku nekadašnjeg hotela Boka, gdje su uživali u druženju na lijepom martovskom suncu. Pažnju su im privlačili mali karusel i tobogan, ali najveća atrakcija i najbolja zabava je bila na ledenom toboganu, koji su svi isprobali.

Nakon ovog veselog odmora i isvježenja, učenici su posjetili još jednu izložbu posvećenu Nikoli Tesli. Ova višedimenzionalna izložba pod nazivom „Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti“ u organizaciji Turističke organizacije i Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, obuhvata dio bogate zaostavštine, a osnovna postavka prikazuje dio Teslinih ličnih predmeta i preonalazaka. U okviru izložbe je prikazan i nedavno snimljen dokumentarni film o njemu, koji je imao premijeru u Beogradu i Njujorku… Tesla je osmislio više od 300 patenata, a u Foajeu su izloženi neki od njih. Tu su na primjer indukcioni motori, trofazni sistem koji je ključan za naš današnji, savremeni život, visokofrekventne stuje, čuveni Teslin transformator, kao i patenti iz oblasti mašinstva. Djeci je posebno bio zanimljiv transformator, pošto su imali priliku da ga isprobaju kroz eksperiment u kome su svi učestvovali.

Vrijeme provedeno na ovaj način je dopuna i neophodna podrška znanju i vještinama koja djeca stiču u učionici. U nadi da će nam se ukazati nova, slična prilika da obogaćujemo sebe i stičemo nova iskustva, čekamo HAPS…

Z.M.