Categories Škola u prirodi

„Cetinje, jedna priča“

Učenici VII razreda učestvovali su u projektu ,,Cetinje, jedna priča“. Sa njima su bile i njihove odjeljenske starjšine, Stanka Krivokapić i Rada Rubežić koje su zadovoljne što su naši učenici na Kvizu ,,Cetinje, jedna priča“ osvojili sva tri prva mjesta, ali i ponosne na njihovo pristojno ponašanje tokom ove trodnevne ekskurzije.

Svoje utiske o projektu ,,Cetinje, jedna priča“ sa nama će podijeliti i dvije učenice VII razreda –  Iva Tomanović za koju su to bila tri nezaboravna dana i Marija Kilibarda na koju su snažan utisak ostavile znamenitosti, takmičenja i druženje.

Cetinje, jedna priča”

 

Dana, 22.oktobra 2021. godine, rano ujutro, krenuli smo na Ivanova Korita. Kada smo stigli, smjestili smo se u odmaralište „Ivanova Korita“ gdje smo proveli tri dana. Nakon manjeg odmora, krenuli smo u obilazak.

Prvo smo obišli izvor po kome je ovo mjesto dobilo ime. Saznali smo da je  Ivan Crnojević iz potočića Treštenik sproveo vodu u jedan kameni rezervoar iz koga se ona prelivala u korito izdubljeno u bukovom deblu. Nakon toga bio je planiran obilazak Mauzoleja, mjesta gdje je sahranjen Rade Tomov, Petar II Petrović Njegoš . Zbog kiše i magle odustali smo od tog odlaska. Vratili smo se u odmaralište gdje smo imali predavanje o svim nekadašnjim vladarima i vladikama.  Poslije predavanja i večere, otišli smo u diskoteku  i tako se završio naš prvi dan.

Drugog dana obilazili smo Cetinje. Vidjeli smo  Dvorsku crkvu na Ćipuru, zatim Reljef Crne Gore koji je napravljen u vrijeme austrougarske okupacije i u čijoj izradi je učestvovao i naš poznati vajar Marko Brežanin.

Obilazak Biljarde je bio poseban. Vidjeli smo bilijar koji je Njegoš donio iz Italije. Pošto ranije nije bilo puteva, dopremljen je brodom do Kotora, a zatim su ga Crnogorci pješke donijeli do Cetinja. To je bio prvi bilijar u Crnoj Gori i po njemu je Biljarda i dobila naziv. U Biljardi smo vidjeli i prve primjerke pasoša, Njegoševu malu biblioteku, njegove lične stvari i primjerke njegovih najpoznatijih djela kao i nekadašnju uniformu gvardije i perjanika.  Istog dana obišli smo i Dvor Kralja Nikole. U sjećanju će mi ostati njegova radna soba, nekadašnji novac (perper), zastave iz ratova kao i tri salona, spavaće sobe i trpezarija.  Nakon obilaska, pošli smo u odmaralište gdje je bio organizovan i kviz znanja, a moj tim je osvojio prvo mjesto.

Trećeg dana, poslije doručka, uputili smo se ka Rijeci Crnojevića. Kada smo stigli, odmah smo vidjeli veliki most koji je sagradio Knjaz Danilo. Prešli smo preko mosta i popeli se na Obod gdje  se nalaze ostaci nekadašnje štamparije. Đurađ Crnojević je tu donio prvu štamparsku mašinu 1493.godine. Te iste godine započeto je štampanje prve knjige na Balkanu, a 4. januara 1494. godine, knjiga nazvana „ Oktoih“ ugladala je svjetlost dana. Sa tim informacijama završeno je predavanje o Cetinju, a nakon toga vratili smo se u Herceg Novi.

Za mene i moje drugare ovo su bila tri nezaboravna dana. Svima sam pričala o svojim utiscima i vjerujem da ću dugo pamtiti sve što vidjela i saznala.

 

                                                                                                                        Iva Tomanović, VII b

 

„Cetinje, jedna priča“

 

U okviru projekta „Cetinje jedna priča“ učenici sedmog razreda naše škole boravili su na Ivanovim Koritima.  Svi smo se radovali odlasku i nadali se da će nam epidemiološka situacija to i dozvoliti. Tako je i bilo. Za tri dana, koliko je trajao naš boravak na Ivanovim Koritima, obišli smo mnoge znamenitosti.

Upoznali smo Cetinje, prijestonicu Crne Gore, koje je izgrađeno davne 1482.godine,  a osnivač je bio Ivan Crnojević. Najviši vrhovi su Štirovnik i Jezerski vrh na kome se nalazi Njegošev mauzolej.

Na Cetinju je krajem XVII vijeka počela vladati dinastija Petrovića. Saznali smo detalje iz života Vladike Sava, Vladike Vasilija, Petra I Petrovića Njegoša, Petra II Petrovića Njegoša, Knjaza Danila, Kralja Nikole.

Vidjeli smo Biljardu, rezidenciju Petra II Petrivića Njegoša. Pored njega tu su boravili senatori i perjanici kao i njegov nasljednik Danilo koji je tokom rata 1852.godine pretopio olovni krov Biljarde, kao i slova štamparije.  Sa južne strane Biljarde nalazi se i Reljef Crne Gore izgrađen u vrijeme austrougarske okupacije.

Fotografije, predmeti, namještaj kao i knjige koje smo vidjeli, na mene su ostavili poseban utisak. Na trenutak sam zaboravila na sadašnjost i dozvolila mašti da me odvede u tu daleku prošlost. Zamišljala sam naše vladare kako koračaju Cetinjem okruženi svojim dvoranima. Iako se tada mnogo skromnije živjelo, posjeta Cetinju uvjerila me da imamo bogato kulturno naslijeđe.

U blizini Cetinja nalazi se Rijeka Crnojevića. Ono što je čini izuzetnom svakako su izvanredni pejzaži. Posebno je lijep lokalitet Pavlova strana koji je pravo vizuelno bogatstvo i inspiracija za brojne fotografe i umjetnike.  Na Obodu se nalazi  Manastir Svetog Nikole, a iza njega su ostaci i prve štamparije u kojoj je štampan Oktoih.

„Cetinje, jedna priča“ je projekat koji ćemo pamtiti po mnogo čemu. U sjećanju će nam ostati sve znamenitosti koje smo vidjeli, ali i lijepa druženja, takmičenja i poneka anegdota.

 

 

                                                                                                   Marija Kilibarda, VII a