Categories Aktivnosti Dan škole

Свечано обиљежен Дан школе „Илија Кишић“

ТЕКОВИНАМА ПРЕДАКА СИГУРНИМ КОРАКОМ У БУДУЋНОСТ

„ Његујемо све вриједности-сваремене токове и образовање за 21.век као и спознају поштовања традиције генерације бораца“,истиче Снежана Мирковић, директорица

Сваке године школи за рођендан ученици и наставници саберу знање, успјехе и креативност, и управо тако је било и 11. фебруара када је прослављено 58 година постојања и марљивог рада.
Прослава је протекла свечано, али и у радној атмосфери.

Ђачки парламент је организовао поклањање књига, млади истраживачи су приказали оно што су научили у огледној настави, гости су добили мотивационе беџеве, а традиционално је представљен и нови број часописа „Звоно“, који је проглашен за најбољи школски лист за 2020/21. годину, на конкурсу у Алексинцу.

 

Уредница ,,Звона“, Тамара Комар је истакла да смо се приликом стварања листа водили дивном реченицом коју је забиљежила у свом дневнику Ана Франк, а која каже да не морамо чекати ни тренутка да бисмо свет учинили бољим.
Члан редакције Иван Меденица рекао је да су обрађиване различите теме, биљежили смо све оно што је од значаја за школу, писали о највећим успјесима. У избору теме настојали смо бити занимљиви, али и писати о ономе што је актуелно.

О часопису су говорили чланови ушеничке редакције: Јелена Марић, Саво Ивановић, Анђела Шестовић, Михајло Пушара који је истакао наше учешће у промоцији Националне СОС дјечије линије путем које стручњаци помажу нашим вршњацима у рјешавању дилема и недоумица. Милица Радуловић је истакла сарадњу са Градском библиотеком и читаоницом, Херцег Фестом и невладиним организацијама, као и наду да ће читаоци уживати у прелиставању и читању ,,Звона“ до неких нових текстова.

Организоване су и радионице са ученицима из интегрисаних разреда, као и квизови.

Поводом рођендана школе, професорица ликовног Ивана Вукчевић осликала је мурал са ученицима осмог разреда.
Представник ОБНОР-а Херцег Нови, Милан Вајагић уручио је донацију од 1000 еура за обнову школске библиотеке.

Свечаности обележавања Дана школе присуствовали су и потпредсједник Општине Мирко Мустур, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић-Пиштало и секретар за друштвене делатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић.
Свечани програм почео је полагањем цвијећа. Делегација ОБНОР-а и потомкиња Илије Кишића, Зоја Терзић, положили су цвијеће на споменик палим борцима у Зеленици и пред бистом народног хероја чије име школа носи.
Програм је завршен у зборници емитовањем презентације гдје су приказани наши успјеси постигнути у претходној години.

Написали:

Иван Меденица

Милица Радуловић

 

 

 

 

 

Замолили смо директорицу, Снежану Мирковић, за разговор о овогодишњем добро осмишљеном  Дану школе. Али, како налажу правила добрих домаћина, замолили смо је да нам прво каже ко су били гости наше школе.

У ЈУ ОШ ,,Илија Кишић“ више од пет деценија одвија се васпитно-образовни процес. За сваки рођендан, ученици  и наставници дарују школу, сабирају утиске протеклог периода, претачу их у нови број школског листа ,,Звоно“ на задовољство свих нас. Тако је било и ове године. Због актуелних епидемиолошких препорука, овогодишњем Дану школе није присуствовао велики број гостију. Званични позив упутили смо: МПНКС, Општини Херцег Нови, МЗ Зеленика, УБНОРУ, НВО,, Бонаца“.

Којом активношћу је отпочело обиљежавање Дана школе?

Kao што традиција налаже, и овај Дан школе започели смо полагањем цвијећа испред бисте хероја Илије Кишића која се налази у  дворишту школе. Прије тога представници наше школе, заједно са члановима УБНОРА, положили су цвијеће код цркве у Кутима,  обиљежили су мјесто  страдања Илија Кишић, на Подима,  и обишли су споменик жртавама фашизма у Зеленици.

Поштовали сте традицију. Ипак овогодишња прослава Дана школе, умногоме се разликује од оних на које смо навикли. Можете ли нам нешто о томе рећи?

Овогодишњи Дан школе имао је мало другачији концепт. Био је и радан и свечан. Имали смо девет радних група, које су биле распоређене на различитим мјестима у школи. Групе су сачињавали ученици вођени својим наставницима- менторима. У холу школе имали смо три радне групе. Прву групу чинили су  ученици  који су били задужени за промоцију  новог броја ,,Звоно“, листа који сваке године излази за Дан школе и који сабира све наше активности од рођендана до рођендана. Овогодишњи број уређивала је Тамара Комар, професорица српског језика и књижевности,  ученичка редакција и наставничка редакција. Друга група била је састављена од  ученика Ђачког парламента. Њихов задатак био је да промовишу значај књиге и читања.  Укратко су представило акцију Удоми књигу која у нашој школи траје од децембра прошле године,и позвали присутне да изаберу наслов за себе.Трећу групу чинили су млади истраживачивача и говорили су о утицају загађујућих суптанци на земљиште, воду, флору и фауну, ваздух и човјека. Представли су активности које су биле кључне у овом истраживању. Истакли су значај интегрисаних наука и тимског рада.

У обиљежавању Дана школе активни су били и ученици интегрисаних одјељења којима су се прикључили ученици трећег, четвртог и петог разреда. У чему су се састојале њихове активности?

Такође, у приземљу школе, паралелно са овим групама радиле су и три групе интегрисаних одјељења. Ученицаима са сметњама придружили су се ученици трећег, четвртог и петог разреда  и заједно са дефектолозима, учитељима и асистентима одржали су радионице на различите теме: орјентација у простору и доживљаја тјелесне цјеловитости кроз вјежбе психомоторне реедукације, упознавање именовање и израда геометријских фигура од различитог материјала и трећа група радила је на тему Дана школе и заједничким активностима развијали емпатију према школи, школској заједници, толернацији, једнакости и припадности.

Ангажовани су били и ученици ликовне радионице. Што је био њихов задатак?

Радна група – ученици ликовне радионице и наставница ликовне културе Иване Вукчевић довршавала  је мурал на спрату школе. Мурал има јасну и снажну поруку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чиме су се бавили чланови Ђачког парламента?

Ученици Ђачког парламента правили су  мотивационе беџеве на тему вриједности и врлина и дијелили су их присутним гостима.

Какав су задатак имали наставници природне групе предмета који су ове године по први пут активно учествовали у програму прославе Дана школе?

Наставници природне групе предмета (математике, физике, хемије, биологије и информатике) окупили су најдаровитије ученике из ових области и по принципу квиза Слагалица, начини ли су квишка питања и ученици су се такмичили у знању. Ученици су били распоређени у четири групе. Свака група имала је четири члана. За побједничку екипу школа је обезбиједила скромне поклоне у виду ђачког прибора.

Да ли су гости били заинтересовани да се упознају са дешавањима која сте осмислили и заједно са наставницима и ученицима реализовали поводом Дана школе?

Наравно. Сви гости су обишли радне групе и поздравили ученике-такмичаре. Након тога је у зборници школе приређана је презентација једногодишњег рада у школи.

      Разговарала Јелена Марић 8.а