Udahni različitost, izdahni toleranciju

Dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, u OŠ,,Ilija Kišić“ obilježen je velikim brojem aktivnosti. Prvi čas i u prvoj i u drugoj smjeni, otpočeo je čitanjem teksta ,,Poštuj različitost svoga druga“ koji je pripremila pedagoškinja Vjera Niković. Pomenuti tekst bio je polazna tačka i osnova za razgovor na temu različitost i tolerancija.
Učenici prvog razreda izveli su prigodni program za one koji nastavu pohađaju u inkluzivnom procesu. Učenici Ib i obišli su drugare koji nastavu pohađaju po posebnim obrazovnim programima i odvažno im pokazali svoje recitatorsko umijeće, a za uloženi trud učenici integrisanih odjeljenja nagradili su ih aplauzom.
Tradicionalno, na Dan osoba sa invaliditetom, svake godine našu školu posjete članice NVO ,,Bonaca“ i doniraju potrebni.materijal za učenike sa smetnjama u razvoju sa ciljem da im unaprijede intelektualna postignuća i da im uljepšaju prostor u kome borave. Gospođa Dušanka Dević, predsjednica ,,Bonace“, sa saradnicima uručila je poklone u vidu didaktičkog, edukativnog i dekorativnog materijala. Ova donacija vrijedna je 1200 eura, ali gest i kontinuirana pažnja članica NVO ,,Bonaca” i njene predsjednice je neprocjenjiva.
Ideju gospođe Dević podržale su i gospođe Irina Manina i Marija Jemeljanova. Sa nama su Dan osoba sa invaliditetom obilježili i: Sportvision, Present shop, Salon namještaja Destiny, Reklame Svijet, Prodavnica Vasilica, Knjižara Dreamland, Knjižara Dambo, Knjižara Nela, Zelenička knjižara, New Yorker i Kineska radnja-Igalo.
Ovaj važan trenutak za školu zabilježila je i kamera RTV Herceg Novi, a o značaju i cilju doniranja govorile su direktorica škole Snežana Mirković, predsjednica NVO ,,Bonaca“ Dušanka Dević i članica ,,Bonace“ Duška Krivokapić koja je i asistentkinja u nastavi učenicima u integrisanim odjeljenjima.
Navedene aktivnosti opravdale su slogan pod kojim je obilježen Dan osoba sa invaliditetom: Udahni različitost, izdahni toleranciju.