Književni susreti „Lejla Avdić“

JU ,,Javna biblioteka’’ Banovići ove je, 2022. godine po šesti put organizovala Međunarodne književne susrete ,, Lejla Avdić’’ na kojima su zapaženo učešće uzeli i učenici naše škole. Tim povodom razgovarali smo sa Amrom Smajlović i Amerlinom Čamdžić, knjižničarkom.

 

 Recite nam zašto je važno da se knjževno susrećemo?

U doba savremene tehnologije iz godine u godinu pokušavamo da vratimo značaj pisanoj riječi i književnom stvaralaštvu. Na taj način širmo književno stvaralaštvo, dajući priliku mladim piscima da ostvare svoje snove.

 

Ovo je prilika da naši čitaoci saznaju ko je bila Lejla Avdić. Zašto ste svoju manifestaciju nazvali po njoj?

Prvi književni susreti organizovani su 2014. godine  i u nizu trajali su do 2018. Nakon kraćeg prekida književni susreti ponovo su pokrenuti 2021. na inicijativu općinskog načelnika Dr Bege  Gutića, pod pokroviteljstvom Općine Banovići, a u organizaciji JU,,Javne biblioteke“ Banovići.

Banovićani su djevojčicu Lejlu Avdić, poznavali  kao hrabru i kreativnu pjesnikinju.

Lejla Avdić rođena je 9. jula  1998. godine u Tuzli. Pohađala je Osnovnu školu „Banovići“ u Banovićima.

Početak školske godine 2009. kada je Lejli dijagnosticirano oboljenje Angiosarcoma ovary bill, označio je početak Lejline borbe za život, ali i početak aktivnog bavljenja poezijom.

U međuvremenu, Lejla je nastavila pisati pjesme za novu zbirku, promovirala je svoju knjigu i tako zarađenim novcem finansirala vlastito liječenje.

Bolest je ipak bila neumoljiva, a Lejla iscrpljena dvoipogodišnjom borbom sa opakom bolešću. Njeno krhko tijelo nije moglo više izdržati i Lejla je 20. marta 2012. godine zauvijek sklopila oči, da nastavi san na onom, nadamo se boljem svijetu. Na dan 21.marta je sahranjena i taj datum obilježavamo kao dan sjećanja na prerano  preminulu  Lejlu Avdić.

Lejla Avdić autorica je dvije knjige. Za života je objavila knjigu pjesama „Kao san’’, a druga zbirka „Imam san“ štampana je dvojezično na bosanskom i engleskom jeziku posthumno.

 

Jeste li zadovoljni kvalitetom prispjelih učeničkih radova i koja je od ponuđenih tema njima bila najinspirativnija?

Na konkursu za najbolji literarni rad  raspisane  su tri teme pod nazivom:

Moj san, Čudesni svijet i Otvoreno srce, jer su to  naslovi  Lejlinih pjesama.

Na konkurs je pristiglo 200 radova, od kojih je najviše bilo na temu  ,,Moj san’.

Komisija je imala veoma težak zadatak da od velikog broja kvalitetnih radova izaberu najbolje među njima.

 

U javnom pozivu koji ste uputili učenicima i mentorima bili ste precizni i jasni, a pored odrednice geografski prostor ste napisali – neograničen. Koje su to granice koje pisanje briše?

Mi smo ovim svojim književnim susretima pokazali da nema granica u pisanju.

Na završnoj manifestaciji koja se održala 21. marta 2022. uspjeli smo da okupimo mlade pisce iz susjednih zemalja i naše zemlje i na taj način ostvarimo velika prijateljstva i saradnju za budućnost.

 

 

                                                                                              Tamara Komar