Stanovnik Kuće slavnih vodenih sportova

Vaterpolista Mirko Vičević je osvojio zlatne medalje na svim velikim međunarodnim reprezentativnim takmičenjima. Rođen je 30. juna 1968. godine u Kotoru. Oženjen je Danijelom i otac je Pava, Vedrane i Lucije. Najtrofejniji je sportista u Crnoj Gori. Potiče iz vaterpolo porodice. Negovi otac Pavle prvo je bio igrač, a zatim trener ,,Primorca”, a stric Slobodan i brat Željko imali su uspješne vaterpolo karijere. Jugoslovenska javnost se sa talentom i vještinom Mirka Vičevića, koji je u jednoj publikaciji nazvan Zlatnik iz Boke Kotorske, upoznala u avgustu 1986. Mirko je bio najmlađi član pobjedničke jugoslovenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Madridu.
Dvije godine kasnije (1988), Mirko će u svoj rodni Kotor donijeti i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Seulu. Kaže da je godinama nakon Seula sanjao naporne treninge koji su prethodili olimpijskoj zlatnoj medalji – pripreme jugoslovenske reprezentacije vodio je Ratko Rudić i trajale su 97 dana. Mirko Seul pamti i po druženju sa članovima jugoslovenske delegacije – teniserima Ivaniševiću i Bobi Živojinoviću, košarkašima Vladu Divcu, Paspalju, Kukoču, Rađi, džudisti Bečanoviću … Ističe da su bili složna delegacija koja je postigla zapažen uspjeh i ostvarila velike sportske rezultate. ,, San svakog sportiste u olimpijskom sportu je da osvoji olimpijadu. Ta medalja je za svakog sportistu najcjenjenija i rezultat je ogromnog truda i požrtvovanja”, kaže Vičević. Sa reprezentacijom bivše države osvojio je Svjetsko prvenstvo u Madridu 1986. i u Pertu 1991. Zlatna odličja osvoja na FINA kupu u Berlinu, kao i Svjetski kup u Rimu i Igrama dobre volje u Sijetlu 1990. godine. Na evropskim prvenstvima osvojio je zlato u Atini 1991, srebro u Bonu 1989. i srebro u Strazburu 1987.
U klupskoj karijeri sa Brešom je tri puta osvojao Kup LEN i to 2003, 2005. i 2006. godine. Interesantno je napomenuti da je isti kup osvojio i kao trener kotorskog Cattara 2010. godine. Kao selector juniorske reprezentacije U17 osvojio je Evropsko prvenstvo na Malti 2013. Dva puta je bio prvak Jugoslavije, sa kotorskim ,,Primorcem” 1986. i splitskim ,,Jadranom” 1991. Bio je prvak Italije dva puta sa ,,Savonom” 1992. i ,,Brešom” 2003.
2008. godine zajedno sa članovima svoje familije osniva Vaterpolo akademiju Cattaro – klub u kojem je prethodnih 13 godina vaterpolo vještinu savladalo preko 500 mladih Kotorana i Tivćana. Zanimljivo je da su pored vaterpola članovi Akademije imali časove italijanskog i engleskog jezika prilagođene vaterpolo sportu. Vaterpolo akademija Cattaro je prvi crnogorski sportski kolektiv koji je uspio iskoristiti mogućnost finansiranja kroz realizaciju IPA programa međugranične saradnje.
Mirko Vičević je izabran za najboljeg sportistu Kotora 1987, 1988. 1989. Za najboljeg sportistu Crne Gore proglašen je 1988. Kao bokeljski Hrvat Mirko Vičević zauzima zapaženo mjesto u knjizi ,,Stoljeće hrvatskog vaterpola“ objavljenoj 2010. godine.
Zbog bogate sportske karijere i života posvećenog vaterpolu Vičević je od 2020. stanovnik Kuće slavnih. Povodom izbora u Kuću slavnih za vodene sportove u Klasi 2020. Vičević kaže: ,,To je iznimna čast – ono što je za jednog glumca Oskar za životno djelo, a ne za jednu ulogu, ili Nobelova nagrada za jednog naučnika. To je maksimum u sportu, više od toga ne postoji.“

Prustov upitnik

Koja je Vaša predstava o savršenoj sreći?
Sreća je u biti već savršeni sklop stvari.
Koji je Vaš najveći strah?
Izdaja.
Kojoj živoj osobi se najviše divite?
Mojim roditeljima.
Koja je Vaša najveća ekstravagancija?
Rekao bih da je nemam.
Koje je Vaše omiljeno putovanje?
Putovanje na kojem sam sa cijelom svojom obitelji.
Koju ljudsku osobinu smatrate najprecjenjenijom?
Razum.
U kojim prilikama lažete?
Nikad ne lažem. To sam uradio svjesno zadnji put jako davno.
Što ne volite u svom fizičkom izgledu?
Višak kilograma u trbušnom dijelu.
Koje riječi ili rečenice prečesto koristite?
Da je sreće… Kad bi znali…
Koje je Vaše najveće kajanje?
Jako dobro pamtim.
Ko je ljubav Vašeg života?
Definitivno moja supruga Danijela.
Gdje i kad ste bili najsrećniji?
Na različite načine više puta sam doživio najsretniji trenutak, međutim sreća nema mjeru. Određeni događaji se pamte više. ali sreća za mene nema mjeru.
Koji talenat biste voljeli da imate?
Više strpljenja.
Što smatrate Vašim najvećim uspjehom?
Radim ono što volim.
Koja biste osoba ili predmet bili ako biste se poslije smrti vratili na ovaj
svijet?
Kotorski bedem.