,,Дете треба да посматраш, ал’ му немој на пут стати, што га пре човеком сматраш, пре ће човек и постати“

Љубивоје Ршумовић је пјесник који се воли и када дјетињство прође и вјероватно је то и разлог што пише и за одрасле. Готово да нема приредбе на којој се не рецитују његови стихови, или не пјева пјесма компонована на њих. Током шест деценија рада написао је преко сто књига и десетине позоришних сценарија –  почео је као основац, а прву пјесму објавио је као гимназијалац.

Рођен је 3. јула 1939. године на Златибору. Године 1963. дипломирао је на Одсеку компаративне књижевности Филилошког факултета у Београду. Након дипломирања, упознаје великог пјесника Душка Радовића под чијим утицајем почиње писати пјесме за дјецу. Љубивоје Ршумовић често наводи ријечи свог пријатеља Душка Радовића да ,,за дјецу треба писати као за одрасле, само мало боље“.

Запослио се у Радио Београду 1965. године у Редакцији програма за децу и одмах задобио пажњу слушалаца. У телевизију Београд прелази 1968. године и наставља стварати за дјецу. Међу његовим телевизијским  остварењима је и чувена серија Форе и фазони која има 157 епизода. Ршумовић је и аутор документарних емисија и серије Дијагонале – приче о људима и наравима. Добитиник је великог броја признања и награда од којих су најпознатије: Октобарска награда града Београда, Невен, Бранкова награда, Вукова награда, Пуља – награда коју добија у Барију за цјелокупно стваралаштво за дјецу, награда УНЕСКО-а за буквар дечијих права.

Био је директор Позоришта Бошко Буха од 1986. до 2002. године.

Један је од оснивача и први председник Одбора за заштиту права детета.

Захваљујући Општини Херцег Нови, Херцег Фесту и Градској бибилотеци и читаоници Херцег Нови, у нашем је граду приређено је вече под називом Сусрет с писцем, 21. фобруара 2023. године у Дворани Парк.

Јасна Маслан, директорица Бибилотеке, изнијела нам је бројне импресије о пјеснику међу којима се издваја она о његовом стрпљењу: ,,Разговарао је са дјецом, давао им је интервјуе стрпљиво. Ни на трен нисам осјетила мрзовољу. Стара школа је то, за свако поштовање “.

Бојана Вучуровић, библиотекарка, осврнула се на Ршумовићеве ријечи да ,,не би могао писати да прво није читао“. Истакла је да није заборавио ни, како он каже ,,ону мало старију децу“, па је дио вечери посвећен његовим пјесмама за одрасле.

Вече је почело химном ,,Деца су украс света“ коју је беспрекорно и без проба извела публика  Дворане Парк у којој није било ни слободног мјеста ни за стајање. У публици је био и Ђорђе Вуксановић, ученик VIIa. Он се унапријед радовао сусрету са својим најдражим пјесником: ,,Нисам ни помислио да пропустим овакву прилику. Дворана Парк је била премала за све људе који су хтјели да присуствују књижевној вечери. Публика је разноврсна, од 7 до 77 година. Пјевало се, причало, рецитовало. Сви су били срећни и весели. Могу рећи да сам уживао и да се надам да ће бити још оваквих књижевних вечери“. Бјанка Петровић из VIIб је обећала да ће својим друговима и другарицама из одјељења однијети да покаже књиге са посветом Љубивоја Ршумовића и направити плакат за зидне новине.

Част да упознају и разговарају са Ршумом и рецитују његове стихове имали су Никола Лучић из Vб, Милош Богдановић из VIIIб и Ања Черевицки из IXа. Никола је након свог наступа рекао: ,,Помијешала су ми се осјећања среће и треме. Упознао сам пјесника најљепших пјесама. Вечерас сам чуо и много нових пјесама које сам одмах заволио и које ћу читати. Била ми је част што сам рецитовао пред пјесником и с радошћу ишчекујем дружење с Ршумом кроз читање његових пјесама, а волио бих да га поново сретнем“. Милош, искусни рецитатор који је наступао и прије поласка у школу и  навикао на позорницу није скривао своје одушевљење: ,, Стајао сам поред човјека који ми је уљепшао дјетињство! Мало је рећи да сам био одушевљен. Чим сам га угледао, очи су ми се јако отвориле и чинило ми се као да истовремено гледам и у прошлост и у будућност. Ања мисли да је Љубивоје Ршумовић изузетан пјесник, али и добар човјек. Почаствована је што је имала прилику да га упозна:,, Врло сам срећна и захвална што сам га упознала и имала част да пред њим рецитујем пјесму ,,Деца могу да полете“. Николи, Милошу и Ањи остаће у сјећању ово вече и по аплаузу публике и похвали пјесника коју су сво троје добили за свој наступ.

Стваралаштво Љубивоја Ршумовића било је инспирација ученицима који су стварали надахнути насловима његових пјесама. Међу њима се истичу ученици VII разреда Виктор Зорић, Марија Шаровић, Алекса Радуловић, Милица Мирић, Ђорђе Вуксановић и Татјана Вуковић чије смо пјесме електронском поштом послали пјеснику.

У рубрици Узори коју на школском сајту уређује Тамара Комар, међу нашим знаменитим савременицима Бокељима и онима који својим дјелом и присуством оплемењују наш завичај је и Љубивоје Ршумовић.

 

Тамара Комар

 

 

 

Прустов упитник

 

 

 

Која је Ваша представа о савршеној срећи?

*** Добра деца својим родитељима и добри родитељи својој деци!

Који је Ваш највећи страх?

*** Да се сутра нећу пробудити.

Којој живој особи се највише дивите?

*** Новаку Ђоковићу.

Која је Ваша највећа екстраваганција?

*** Два ока, два уха, два брка, а само један нос.

Које је Ваше омиљено путовање?

*** Ибарском магистралом до Слободне територије.

Коју људску особину сматрате најпрецјењенијом?

*** Лепоту.

У којим приликама лажете?

*** Кад ме истина натера.

Што не волите у свом физичком изгледу?

*** Намрштено чело.

Које ријечи или реченице пречесто користите?

*** И тако даље, и тако даље…

Које је Ваше највеће кајање?

*** Што нисам научио француски језик.

Ко је љубав Вашег живота?

*** Мајка наших синова.

Гдје и кад сте били најсрећнији?

*** Код мајке Милесе у амнионовој води.

Који таленат бисте вољели да имате?

*** Певање српских народних песама уз гусле.

Што сматрате Вашим највећим успјехом?

*** Више написаних и објављених књига него година.

Која бисте особа или предмет били ако бисте се послије смрти вратили на овај свијет?

*** Каћунак.

Који је најдрагоцијенији предмет који посједујете?

*** Гусле деде Стевана.

Што је за Вас оличење патње?

*** Љубомора.

Којим занимањем бисте се вољели бавити?

*** Сликањем.

Ко су Ваши узори?

*** Тесла и отац Михаило.

Ко је Ваш омиљени писац, а ко сликар?

*** Дашко Радовић и Воја Станић.

Гдје бисте вољели да живите?

*** У Љубишу, на Златибору.

Што највише мрзите?

*** Не умем да мрзим.

Како бисте вољели да умрете?

*** У загрљају.

Коју особину не волите код других?

*** Себичност.

Које вриједности цијените код пријатеља?

*** Доброту.

Која је Ваша најизразитија карактерна особина?

*** Кад немам шта да кажем, ипак ћутим.

Који је Ваш мото?

*** Доброте треба. Добри да смо – још увек ништа није касно!