Categories Nagrade i priznanja

Међународни литерарни успјех наших ученика – Татјана прва, Лука похваљен

Поводом 2. априла, Свјетског дана књиге за дјецу,  Библиотека ,,Чика Јова Змај“ из Београда позвала је дјецу основношколског узраста да пишу и цртају инспиришући се стихом Душана Радовића ,,Да ли ми верујете?“ Стручни жири донио је одлуку да је најбољу причу у коју је тешко повјеровати написала наша Татјана Вуковић, ученица VIа, а  прича ученика Луку Крговића из VIIIб је похваљена. Радови ученика  биће објављени на фејсбук страници и инстаграм профилу Dečja biblioteka Zmaj и у ,,Политици за децу“. Свечана додјела награда одржаће се у петак, 1. априла, у 12 сати у Дечјој библиотеци ,,Чика Јова Змај“.

Татјанина фантастична прича почиње једног тромог, равног, уобичајеног, безнадежно досадног школског дана. Она у ,,земљу чуда“ не упада кроз зечију рупу, попут чувене Алисе, него кроз таблу исписану неразумљивим разломцима. У новом, узбудљивом свијету водич ће јој бити једно лане. Оно је прво одводи до куће која метафорички представља њен ум… А када се дјевојчица врати у сопствену реалност, у празну учионицу, пуна утисака, одмах ће пожељети да о ономе што јој се догодило пише чим стигне кући, или да позове Марију и исприча јој све до најситнијег детаља док се још сјећа.

Лука, приликом прољећног спремања, на тавану међу одложеним, а заправо одбаченим стварима, налази свој рођендански поклон – плишаног медвједа. Овај  неочекивани сусрет биће темељ приче о одрастању… ,,Силазио сам са тавана држећи медвједића и магија је нестала. Он је ћутао као свака обична играчка, што је и био за читав свијет на овој планети, осим за мене.“

Честитамо Татјани и Луки на изузетно маштовитим радовима и успјеху који су постигли. Они су  вриједни чланови литерарне групе ,,Почетак“ чије се име налази у пјесми ,,Шта је на крају“ Душана Радовића, коме је посвећен овогодишњи конкурс Библиотеке ,,Змај“, на стогодишњицу рођења великог дјечијег пјесника.

                                                                                                                            Тамара Комар, ментор