Успјех Милице Радуловић и Артура Александрова на конкурсу Ћирилица – наслеђе и будућност

Дјечији часопис ,,Светосавско звонце“ и Српско одељење Међународног јавног фонда јединства православних народа из Москве у оквиру пројекта Дани словенске писмености расписали су међународни конкурс на тему Ћирилица – наслеђе и будућност. Рок за пријем радова био је 10. мај 2021. године.

Међу 427 приспјелих радова нашло се и 5 радова ученика ОШ ,,Илија Кишић“  менторке Тамаре Комар. Oни су на најљепши начин представили ОШ,,Илија Кишић“, наш град, али и Боку и Црну Гору o чему свједочи и изузетан успјех који су постигли у 3. старосној групи, односно у узрасту виших разреда основне школе, од V до VIII/IX разреда.

Наша Милица Радуловић је прва, а Артур Александров је добитник треће награде стручног жирија међународног конкурса на тему Ћирилица – наслеђе и будућност. Интересантно је напоменути да је обоје награђених ученика писало на свом матерњем језику – Милица на српском, а Артур на руском језику.

Нарација Артура Александрова је фактографска, али не и хладна. Држећи оловку у руци он спаја прошлост и будућност ћирилице, трага за одговорима на питања која поставља у првој реченици свога рада: ,, Када узмете оловку у руку и почнете писати, одмах се запитате гдје су се и како појавила тако лијепа и необична слова, зашто тако изгледају и ко их је измислио…“

Милица Радуловић нас кроз вјекове трајања ћирилице, од њеног настанка до наших дана, зналачки и вјешто води кроз алегоричну и узбудљиву  причу о мосту и закључује: ,,Аз, буки, вједи… А, б, в… смерно и чврсто стоје у времену прошлом и садашњем осветљавајући нам пут који за разлику од странпутице зна бити и трновит.“Честитамо награђенима! Милици желимо лијеп боравак на Крфу на којем ће као првонаграђена љетовати дванаест

дана.

 

                         Тамара Комар