Categories Nagrade i priznanja

Завршен XV,,Ризин“ литерарни конкурс

 

У суботу, 10. октобра 2021. у ЈУОШ ,,Орјенски Батаљон”, предсједница НВО ,,Удружењa жена Риза Бијела”, Слађана Вучићевић, уручила је награде, похвале и поклоне ученицима чији су радови, по мишљењу жирија којим је пресједавала пјесникиња Гордана Сарић, оцијењени као најбољи. Захвалнице је додијелила и двијема херцегновским основним школама – бјелској и зеленичкој, њиховим директорицама и менторима. Oкупљене је поздравио и Милун Ђурђевац, ментор другопласиране Лане Милиша 7.2 и похваљеног Милоша Глиговића 9.3. Наши ученици остварили су запажен резултат – додијељене су двије прве награде Јелени Марић 8.а и Катарини Ђуришић 9.а, чије су менторке Тамара Комар и Рајана Врбњак. Лука Вујовић 6.б је другонаграђени, ментор Тамара Комар. Трећенаграђени су Милош Богдановић 7.б, ментор Рајана Врбњак и Милица Радуловић 8.а, ментор Тамара Комар. Похваљени су радови Луне Перовић 6.б и Алексе Радуловића 6.а, ментор Тамара Комар и Хане Куљић 9.а, ментор Рајана Врбњак.

 

Замолили смо Слађану Вучићевић да нам нешто више каже о себи и ,,Ризи” чија је дугогодишња предсједница. ,,Мени је важно да у памћењу драгих трајемо као Удружење, а с обзиром на то да сам 27 година на челу Удружења да бих успјела у томе, остала сам оно што јесам, одговорна, упорна, досљедна, пуна жеља за новим изазовима, остварењима, за стицањем нових искустава. Дуг и несебичан рад је понекад прелазио границе обичног ентузијазма и додиривао ниво фанатичног прегалаштва.

Давне 1998. године почели смо са књижевним вечерима, у организацији нашег Удружења, промоцијама књига, Пјесничким маратонима, а ево посљедњих 15 година и литерарним конкурсима.

Године 2004. добијамо Октобарску награду  града Херцег Новог као признање за наш рад, посебно за допринос у афирмисању укупне друштвене културе кроз активност жена, што додатно мотивише да штампамо Монографију. То је више од капиталне књиге којом смо успјели изаћи из љуштуре анонимности.

Ту су наша имена записана, што обезбјеђује незаборав и вјечност.

Има ли већег и светијег циља у животу, него остати и послије живота међу живима!

Наша Монографија биће свједочанство о нашем постојању…

Не  стајемо, идемо даље, добијам инспирацију и јак разлог да дамо више, јер ми то можемо… Монографија, друга по реду, документована је прилозима,  оним што „други пишу о нама“ из којих ће ученици и пријатељи ,,Ризе” сазнати шта све то  радимо од када постоји наше Удружење. А добра дјела и стваралаштво ће живјети док је умјетника и хуманих људи.

„Риза“ својим радом и постојањем, својим издавачким дјелатностима у којима су обухваћене све наше активности ушла је у бесмртност, што мене као предсједницу Удружења пуних 27 година чини срећном и задовољном.

Срећа је имати овакво једно невладино удружење које пружа, даје, окупља младе, а не заборавља старе, дјецу са оштећењима у развоју, дјецу без родитељског старања, штићенике Дјечијег дома ,,Младост” Бијела, организује академије, концерте, литерарни конкурсе…

Срећу чине мале ствари, али више малих чини ону велику – већу, уз пуно љубави, упорности, одговорности, истрајности…

Ниједан пут није лак, али би требало остати оно што јеси, радити на себи – не одустајати од учења и ићи увијек путем који води напријед!!!”

Једна од најактивнијих чланица ,,Ризе”, учесница пјесничких маратона, несебична и елоквентна менторка и узор генерацијама бјелских ђака била је и Винка Перишић – Шаренац. Омаж Винки Перишић – Шаренац биће одржан 29. октобра 2021. на коме ће говорити пјесници, колеге, ученици. Ово је прилика да обавијестимо оне који су је вољели и поштовали да нам се придруже и дођу у кино-салу ЈУ ОШ ,,Орјенски батаљон”. Завршићемo ријечима пјесника Милуна Ђурђевца, Винкиног школског колеге и нерздвојног пријатеља: ,, Лијепо је и уљудно што се, прије свега, њена школа у којој је дуго радила, као и многи културни посленици и град Херцег Нови, сјећају племените особе као што је  Винка и њеног истински вриједног пјесничког дјела.”

 

 

                                                                                              Тамара Комар