Categories Obilježili smo

Слушам, говорим, читам, пишем

8.септембар је Међународни дан писмености. Према званичним подацима у ЦГ има око 8000 неписмених, што чини 1,5% укупне популације. Ријеч је о особама старијим од 62 године.

Критеријум за одређивање основне писмености је способност особе да прочита и напише текст са темемом из свакодневног живота. Функционална писменост је способност примјене стеченог знања у новим ситуацијама, нпр. схватање смисла текста, проналажење информација у тексту и сл.

Резултати међународног програма процјене образовних постигнућа ученика – ПИСА тест показује да су црногорски ђаци по квалитету образовања испод просјека.Резултате ПИСА студија Завод за школство Црне Горе узео је као важан извор података за развој нашег образовног система.

Протеклу седмицу ученици 6. и 8. разреда посветили су активностима везаним за обиљежавање Дана писмености, а највеселије је било у петак када су посјетили ученике Iа и Iб разреда. Тања Вуковић, Бјанка Петровић, Тијана Горановић, Лука Вујовић, Андреј Черевицки, Николина Меденица, Милица Свркота, Алекса Радуловић, Хелена Шестовић, Марија Шаровић   и Саво Ивановић учествовали су у програму који је изведен нашим првацима.

Учитељица Ia, Јелена Пижурица, некада и сама ђак наше школе, поводом данашњег литерарног дружења рекла је:,,Колики је значај писмености, на занимљив и духовит начин приближили су нам ученици старијих разреда. Пошто су писменост и језичка култура основа цјелокупног образовања и опште културе, носиоци ове актовности су обиљежавање Дана писмености посветили првачићима, који тек треба да се упусте у авантуру изучавања језика и писма. Они су кроз стихове и текстове, које су сами написали са првачићима подијелили искуства и сјећања на свој почетак школовања. Истакли су важност школовања и писмености, како за појединца тако и за друштво у цјелини.

Најмлађи ученици су били видно одушевљени и  надамо се да су им старији другари довољно заголицали машту и упалили лучу коју требају слиједити на путу образовања, које су малени ђаци тек започели.”

Учитељ  Iб је Бранко Коружић, с њим задовољство рада са нашим најмлађим ученицима дијели  васпитачица Пава Јањић коју смо замолили да изнесе своје утиске:,, Поводом Међународног дана писмености, 8. септембра, имали смо посјету од стране Тамаре Комар и групе ученика, у циљу да нашим првацима пожеле добродошлицу у школу и мотивишу их да с љубављу приступе описмењавању, које ће им бити важно за будуће образовање. Та посјета је пријатно изненадила прваке. На њиховим лицима се могла видјети радозналост и одушевљење што су им старији другари посветили пажњу и пренијели своја искуства. Анимирајући их својим наступом, старија група ученика, је првацима на врло пријатан и првацима лако прихватљив начин помогла да разумију важност писмености

Тамара Комар, проф.