Reciklaža nije gnjavaža

U petak 27. oktobra 2023. Godine, naša škola je bila mjesto gdje se brojnim aktivnostima svih učenika i nastavnika obilježavao Dan reciklaže. Prethodnih dana su nam naši nastavnici govorili o tome što je reciklaža i koliki je njen značaj, pa je i to bio razlog da se potrudimo i od kuće donesemo sekundarne sirovine koje se mogu recilkirati – papir, staklo, plastiku.

Željeli smo saznati što učenici govore i pišu o ovom važnom pitanju. Tara Kostić, učenica VIIIa, nam je rekla: ,,Svi smo svjesni da je planeta  na kojoj živimo jedinstvena i nezamjenjiva. Znamo da ne postoji druga šansa, ni druga opcija. Da li se nešto zaista ozbiljno radi po pitanju njenog očuvanja ?”

Nađa Živanovć iz VIIIa bila je podstaknuta ovom temom i napisala je rad je o tome kako se osjećaju odbačeni predmeti kojima je reciklaža šansa za novi život: ,,Čuli ste za reciklažu, nama starim, nepotrebnim predmetima to je magični  povratak u život.”

Marija Šarović, učenica VIIIa, se pitala kako pomoći prirodi i u reciklaži nalazi odgovor: ,,Otpada je manje, a mi smo se skupljajući papir i plastiku zabavljali i činili svjet veselijim. A takođe smo pomogli prirodi.”

Nikolina Medenica iz VIIIa priča o tome zašto je recikliranje važno: ,, Recikliranjem papira,  kartona i drvene građe čuvamo šume od sječe, a time ćemo sačuvati  stanište biljakama i životinjama.”

Teodora Koprivica iz VIIIb, začuđena je nebrigom ljudi i pita se: ,,Bože, kako ne vide, gledaju a ne vide kako kontejneri  za reciklažni otpad buđaju, propadaju i  trunu?”

 

Program povodom dana reciklaže pripremili su učenici VIIIa i b i izveli su ga učenicima naše škole  od prvog do devetog razreda.

 

 

 

                                                                                                   Dragan Bakočević VIII b

                                                                                                   Teodora Koprivica VIII b