Categories Aktivnosti Sport

Simultanka IM Predraga Nikača i pojedinačni šampionat učenika osnovnih škola Herceg Novog

10. februara u Osnovnoj školi ,,Ilija Kišić“ u Zelenici, održano je pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola Herceg Novog u šahu. Učestvovalo je 16 učenika, a odigrano je pet kola po švajcarskom sistemu. Pobijedila je devetogodišnja Ruskinja Ana Zgogurina, učenica Osnovne škole ,,Dašo Pavičić“, što i nije veliko iznenađenje jer je ona šampionka Petrograda za svoj uzrast i druga u Rusiji za učenike do 10 godina. Ona je pobijedila sve protivnike i osvojila 5 poena. Drugo mjesto osvojio je Filip Radojičić, učenik Osnovne škole ,,Milan Vuković“ sa 4 poena, a treće Mihajlo Pušara iz Osnovne škola ,,Ilija Kišić“, takođe sa 4 poena. Četvrto mjesto osvojio je Jovan Mirković iz Osnovne škole ,,Dašo Pavičić“ sa 3 poena, peto Danilo Božović iz škole domaćina sa 3 poena, šesto Boris Kilibarda, takođe iz naše škole, sa 3 poena, a sedmo Aranđel Jeremić, iz Osnovne škole ,,Orjenski bataljon“, sa 3 poena, osmo Vojin Ružičić sa 3 poena, deveto Aleksandar Kosić iz škole ,,Ilija Kišić“ sa 2 poena i deseto Ilić Mario, Osnovna škola ,,Milan Vuković“ sa 2 poena.

IM Predrag Nikač je održao predavanje i odgovarao na pitanja učenika. Učenike je pored ostalog zanimalo koji su mladi šahisti u Crnoj Gori trenutno najtalentovaniji i pokazuju najveći potencijal. IM Predrag Nikač je istaknuo braću Pobor, Mila i Danila, zatim Vuka Miletića, Savu Vujovića, ali i neke iskusnije šahiste: Andreja Šukovića, Aleksandra Tomića i i druge. Bilo je mnogo zanimljivih pitanja pa su pominjani svjetski šampioni koji su igrali kod nas, zatim naši najbolji seniorski šahisti, kao što su velemajstor Nikola Đukić, velemajstor Božidar Ivanović i drugi sa kojima je dosta igrao kao što su braća Kontić, Vladimir i Đorđije, IM Boro Miljanić. Naveo je i značaj šaha u vaspitanju mladih, mogućnosti za putovanja, druženja i sportski život. IM Predrag Nikač je motivisao učenike za bavljenje šahom, istaknuo takmičenja mladih u okviru Šahovskog saveza Crne Gore, ativnostima predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore Jovana Milovića i mogućnosti da mladi šahisti dalje napreduju. Naveo je da će vjerovatno sledeće godine šah ponovo biti vraćen kao izborni predmet u osnovne škole, što može biti veliki stimulans mladoj generaciji da se bave još više šahom.

Zatim je odigrao simultanku na 12 tabli. Pobijedio je devet protivnika, a trojica mladih šahista su uspjeli da remiziraju (Mirković, Zgogurina i Pušara). Svi učesnici simultanke su dobili zahvalnice naše škole koje su im uručili direktorica Snežana Mirković, i IM Predrag Nikač.
Ovim događajem obilježavamo Dan škole ,,Ilija Kišić“, a za njegovu organizaciju zaslužan je naš profesor biologije Goran Tomić, vrsni poznavalac šaha čiji se entuzijazam u radu sa mladim šahistima ne smanjuje o čemu najbolje govore rezultati i velika zainteresovanost i prisustvo učenika na šahovskoj sekciji. Goran Tomić ima i titule veoma poštovane u šahovskom svijetu, on je FIDE majstor i FIDE organizator.