Categories Moda Učenički mozaik

Moda kroz vrijeme…

Šta to znači biti moderan? Termin moderan se obično koristi u pozitivnom smislu, kao sinonim za glamur, ljepotu i stil. U tom smislu, moda je vrsta zajedničke umjetnosti u kojoj kultura dolazi do izražaja. Brojni gradovi se prepoznaju kao centri globalne mode uglavnom uslijed modnih zbivanja u kojima dizajneri izlažu svoje nove kolekcije. Ti gradovi su Pariz, Milano, Njujork i London. Drugi gradovi koji iz godine u godinu postaju sve poznatiji u svijetu mode su Los Anđeles, Berlin, Tokio, Rim, Majami, Hong Kong, Sao Paulo, Sidnej, Barselona, Madrid, Beč, Moskva i Dubai.

U 20-tim godinama prošlog vijeka nosila se udobna i široka odjeća. Žene su nosile dugačke, lagane suknje i pantalone. Revoluciju je napravila Koko Šanel- prva modna dizajnerka haljina.

U 30- tim rat je ostavio veliki trag time što je osiromašio indusriju, a samim tim i modu. Odjeća je pravljena da bude jeftina i udobna, a sve manje žena je nosilo haljine. Odjeća je bila široka i napravljena od ekonomičnijih materijala. Ipak, bila je veoma elegantna.

40-te su obilježili dizajneri Kristobal Balensijaga, Digbi Morton i Norman Hartnel. Dok su muškarci išli u rat, žene su morale da preuzmu na sebe svu odgovornost, pa je tako i odjeća za žene postala muževnija. U modu su ulazile pantalone sa širokim nogavicama i naramenice. Nešto kasnije modna kuća Dior je lansirala suknje koje su bile dugačke do listova. Zbog toga su dobili negativne kritike, ali je ipak njihova nova ideja ostavila jak trag na modu tog doba.

Posleratne 50-te su nanijele velike promjene. Dizajner Kristian Dior je lansirao svoju prvu kolekciju ,, Liniju Korel“ koja je obuhvatala široku i lepršavu odjeću. Ta kolekcija postala je obilježje decenije, sa svojim ženstvenim, luksuznim i prefinjenim kreacijama. Ovu deceniju su takođe obilježile slavne glumice Odri Hepbern i Merlin Monro.

U 1960-tim žene su tražile da imaju jednaka prava kao muškarci, željele su da budu slobodne i da se zabavljaju. Zato su ovu deceniju obilježile kraće suknje, mini suknje koje su nastale 1965. Žene su sve češće nosile kombinezone i farmerke. Materijali su bili jarkih boja i laki za održavanje. Prepoznatljiv za ovu deceniju je izgled manekenke Tvigi koja i dan danas ima veliki uticaj na modu.

U 70-tim godinama, pravila nisu postojala. Tada je nastao hipi pokret koji je zauvijek izmijenio način života i odijevenja. Žene i muškarci su nosili odjeću drečavih boja i pravljenu od laganih materijala. Nošeni su trikoi, lepršave suknje, veoma kratki šortsevi i grijači za noge.
U 1980-tim bili su značajni dizajneri visoke mode Kalvin Klain, Đorđo Armani, Ralf Loren. Ipak, uličnu modu odlikovale su drečave boje i trenerke, grijači za noge i hip-hop moda i muzika.
1990-te su jedan od najznačajnijih perioda za modu. Rep muzika je važna za taj period i ženska odjeća je bila manje ženstvena pod uticajem te muzike. Ženski modni trendovi bile su uske suknje, sportski topovi i naravno-trenerke. Muškarci su nosili široke trenerke i pantalone. Ovu deceniju obilježile su manekenke Naomi Kembl i Iman. Kod nas, devedesete su ostale poznate po air-max patikama, šuškavcima i trenerkama.

U našim godinama, a to su godine novog milenijuma, moda se ponovo ,,vraća“. Dokaz toga je izraz ,,retro“ koji često možemo vidjeti na blogovima, u časopisima ili čuti tokom razgovora o modi.

MODNI TRENDOVI 2019 GODINE:
• Fluorscentne boje (pink, žuta, zelena, narandžasta)

• Animal print ( krokodilski, zmijski, zebrasti, leopard šara)

• Providna, plastična obuća i aksesoari

• Torbice koje se nose oko struka
• Trep muzika, pa samim tim i stil odijevanja
• Oversize garderoba- garderoba ,,većeg broja“, komotna garderoba (jakne, duksevi, džemperi, sakoi)
• Patike sa visokim đonom
• Fluorescentne trenerke i šuškavci
• Kombinacija biciklističkih i kratkih jakni
• Duge plisirane suknje
• Duge čizme
• Prstenje

Priloge o modi pipremaju učenice VIII razreda: Lara Nakićenović i Nadežda Raičević.

Priložene fotografije preuzete su sa Googla