SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Na času CSBH jezika i književnosti, obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava, na kome je prisustvovala pedagoškinja Vjera Niković. Učenice VIII a razreda Anđela Vujičić, Hana Kuljić, Ines Pestorić, Viktorija Ukropina, Vasilisa i Đurđica Milanović, govorile su o značaju čitanja knjiga i prednostima koje čitanje donosi.

Drugovima iz odjeljenja, pričale su o ljepoti pisane riječi, što im znači susret sa dobrim knjigama, čemu ih one uče i kako ih inspirišu u stvaranju literarnog izraza.

Osim obavezne školske lektire, predstavile su i neke nove knjige za tinejdžere i predložile im da ih pročitaju. Tokom prezentacije, istakle su i razgovor sa roditeljima o čitanju i knjigama, a zatim izdvojile naslove omiljenih knjiga svojih roditelja.

Izlaganje su završile riječima Iva Andrića:

,,Svaka javna biblioteka je riznica zajedničkog dobra koja se zove knjiga. Iz biblioteke svi mogu da pozajmljuju i zato bi svi trebalo i da joj prilažu“.

Vođene mislima našeg nobelovca, poklonile su dvije knjige i tako obogatile fond naše školske biblioteke.

Ovoj ideji pridružile su se i učenice VIII b razreda, koje su, takođe, donijele knjige za školsku biblioteku. Katarina Đurišić, poklonila je 90 knjiga, a Anđela Perić, 23 knjige. Ovim lijepim gestom pokazale su nesebičnost i želju da se ulaže u ,,riznicu zajedničkog dobra“, na radost svih ljubitelja knjige i čitanja.

 

                                                                                          Rajana Vrbnjak, prof.