Aplauz za predstavu Džumbus

Učenici naše škole su 10.12.2019. posjetili Dvoranu Park u kojoj su gledali predstavu Džumbus. Samo ime predstave dovoljno je ilustrativno da opiše ono sto se događalo na sceni, ali i da sugeriše da se radi o pozorišnom komadu koji objedinjuje dramu, operu i mjuzikl. Predstava Džumbus briše granice koje postoje između glume i muzike, pozorišta i života, repovanja i opere. Do dramskog sukoba dolazi u trenucima kada mladi umjetnici, a da toga nisu ni svjesni glume i u sopstvenom životu. Rasplet nastupa u trenutku kada počnu da pokazuju svoju pravu prirodu, odnosno u trenutku kada prestaju da kriju sopstvene slabosti. Snažna ideja ove predstave dugo ostaje u gledaocu, čak i vrlo mladom gledaocu, koji možda nije u stanju da je verbalizuje, ali je, što je još važnije, snažno je osjeća, aplauzom pozdravlja glumce i pjevače na sceni i sa osmijehom na licu izlazi iz dvorane da živi sopstven život.

Predstavu Džumbus njeni su autori u formalnom smislu odredili kao komediju u jednom činu. Kompozitor je Milica Ilić, a libreto Jovan Stamatović – Karić. Reditelj predstave je Patrik Lazić, a dirigent Bojana Radivojević. Kostimograf je Lina Leković, a scenograf Tijana Trailović. Mladi glumci ove predstave potpuno su dorasli ulogama koje su im dodijeljenje, pa je publika, takođe mlada i školskog uzrasta imala utisak da oni i ne glume. A glumili su: producenta Gorana – Aleksandar Stoimenovski, inspicijetkinju Saru – Jana Okilj, televizijsku, filmsku i pozorišnu zvijezdu Baneta – Dimitrije Stajić, glumicu i plesačicu Milu – Jelena Šestović, opersku pjevačicu Julijanu Popović Marković Berisavac – Milica Marković, sveštenika Otac Serafim – Nenad Stanisavljević i bugarsku opersku zvijezdu Pervana Stoičkova scenski je oživio Luka Jozić. Značajno mjesto na sceni, ali i u strukturi same predstave činio je hor. Mentori predstave su koreograf Antonija Novoselac i Bojan Cicak zadužen za zvuk i svjetla.
Evo šta o predstavi kaže kompozitor Milica Ilić: ,,Sa muzičke strane, ovo je delo mešavina žarnova i izvođačkih stilova -na prvi pogled može delovati haotično, ali zapravo sledi striktnu formu i unapred ustanovljena pravila prikazivanja likova i situacija…“ Dirigent Bojana Radivojević ističe da je Džumbus jedan od najiteresantnijih projekata u kojima je ikada učestvovala. Povodom predstave reditelj Patrik Lazić je rekao: ,,U vremenu površnosti, brzine, interneta, populizma i sistemskog zaglupljivanja, umetnost mora da preuzme barjak očuvanja kulture.“ Reditelj naglašava da je dramskih i operskih produkcija za mlade veoma malo na našoj sceni. Zato je imao potrebu da čestita koleginicama iz Operose na ovom značajnom projektu. Libretista Jovan Stamatović Karić kaže da je htio da oblikuje u operskoj formi ono što u većini slučajeva sada izgleda kao stvaralački proces i da kroz žanr komedije prikaže što je dešava iza kurisa.

Gledaoci Džumbusa su dugim aplauzom nagradili članove hora: Dinu Sayeh, Janu Rančić, Danila Tomića, Aleksandra Praizovića i Slavena Turuskovića i glumce koji su nam pokazali da gluma nije pretvaranje. Dok se pretvaraju, od umjetnosti nema ništa! Umjetnosti, kao i istinskog života, nema sve dok ne počne suočavanje sa sobom i iskreno prihvatanje sebe. Tek tada aplauz ima smisla.

Prof. Tamara Komar