HERCEGNOVSKE APRILSKE POZORIŠNE SVEČANOSTI HAPS 2020 Festival radio-drame

MALO POJAČAJ RADIO

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti i ove godine biće održane od 15. do 30. aprila – uprkos stanju nastalom zbog pandemije virusa korona. Umjesto „na daskama koje život znače“, pozorište migrira na talase javnih emitera Radija Crne Gore i Radio Herceg Novog, kao i studentskog Radija Krš. Emitujemo radio-drame iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Migracije – tema ili „problem“ druge decenije XXI vijeka ujedinila je Evropu, a djelimično i svijet, u potrazi za rješenjem koje će biti odgovor na administrativne, ekonomske i političke posljedice velikog talasa kretanja stanovništva. „Odgovor na migrantsku krizu“ najčešće je politički eufemizam za želje evropskih lidera da migranti, kako u tranzitu, tako i u konačnom izboru, zaobiđu njihove (i naše) države. „Odgovor na migrantsku krizu“ je estetički eufemizam za bodljikave žice širom Evrope i svijeta. „Odgovor na migrantsku krizu“ je, konačno, etički eufemizam za teorije zavjera, produkciju straha i moralne panike…

Migracije – biramo i kao ključnu riječ ovogodišnje selekcije koja poziva na borbu protiv pravog problema koji suštinski ugrožava i Evropu i svijet. Virus korona, epidemiolozi bi rekli Kovid19, učinio je da svi budemo u ulozi migranata, bili toga svjesni ili ne. Migriramo iz prostora javnosti u prostor intimnosti, iz stvarnosti u viralnost, iz prostora kulture u prostor medija… Filozofi bi, možda, rekli – migriramo iz prostora u vrijeme… A u vremenu, migriramo između medija, utopljeni u vizuelna zadovoljstva agresivnog ekrana: filma, televizije, telefona…

Produkcija savremene radio-drame biće predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na HAPSu ove godine učestvovati – Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

I dok se pozorišta i teatarske institucije, širom svijeta, sele sa scene na televiziju i internet, ovogodišnja selekcija Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti je poziv da odmorimo čula od terora vizuelne kulture i zajedno migriramo na radio talase, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva. Od muzičkih i dječijih drama, preko klasičnih radio-dramskih formi, do eksperimentalnih istraživanja zvuka i zvučnih strategija naracije – ovogodišnji HAPS je festival radio-drame, festival autentičnosti dramske iluzije koja svjedoči i potvrđuje tezu da je „cijeli svijet pozornica“. Čak i u vrijeme virusa korona.

Tradicionalnom pozdravu Dobrodošli u Pozorište, ove godine, iskreno dodajemo #ostanidoma i #migriraj na radio talase!

Vuk Vuković, programski producent HAPSa 2020