Обиљежен Дан породице

Обиљежен Дан породице

 

У сусрет 15. мају, Међународном дану породице, жељели смо подсјетити на њену улогу и значај. Ученици су писали на тему ,,Породица и породичне вриједности“ и Алекса Радуловић, 7.а, је на конкурсу ,,Шантићева реч 2023.“ похваљен за свој литерарни рад. Истим поводом смо у суботу, 13. маја, посјетили Градску библиотеку и читаоницу Херцег Нови, гдје нас је угостила Јелена Ђоновић и представила роман завичајне књижевнице Босиљке Пушић ,,Пожели звијезду падалицу“. У пријатној и опуштеној атмосфери Јелена Ђоновић је са ученицима разговарала о фиктивним  породичним односима унутар књижевног текста као полазној основи за разумијевање реалних породичних односа, развијајући код ученика љубав према писаној ријечи и његујући културу дијалога.

За сам Дан породице,Тамара Комар је осмислила радионицу ,,Породичне вриједности“ у коју су били укључени ченици 7. разреда. Подијељени у групе, кренули су од најједноставнијег метода за креативно размишљање тзв. олује идеја, а задата ријеч била је породица. Затим су играли задату улогу, односно постављали питања – из перспективе родитеља и дјетета. Међу бројним интересантним питањима, највише смо се замислили над питањем родитељима: ,,Да ли увијек мислите све што кажете?“

 

Следећа активност била је именовање узрока и посљедица породичних неспоразума и њихов графички приказ на ,,дрвету проблема“.

Циљ је био сагледавање породичних неспоразума ради њиховог превазилажења.    Последња активност носила је назив ,,Један сасвим (не)обичан породични разговор“, а задатак сваке групе је био писање игроказа у којем би број драмских лица, односно улога, одговарао броју чланова групе како би сви могли да наступе пред одјељењем.

 

 

 

    Т.К.